Сервитьорка провокира ученичка да изобрети e-касов бон

Мариета Красимирова вече има колекция от 12 сертификата за умни идеи

Сервитьорка провокира ученичка да изобрети e-касов бон | StandartNews.com

Враца. Дванадесетокласничка от училище „Козма Тричков" във Враца измисли как може да се издава е-касова бележка и фактура. С изобретението си Мариета Красимирова спечели бронзов медал на националното състезание "Иновационен лагер 2014″, което се провежда от Джуниър Ачийвмънт. Той е втори за нея, а колекцията й от отличия вече е от 12 сертификата. Десет от тях са за умни идеи, а два – за литературния й талант.

 


Идеята за иновационно устройство хрумнала на Мариета в едно кафене, издаде преподавателката й по предприемачество и бизнес Румяна Витньова. Момичето за пореден път се ядосало, че сервитьорката се прави на разсеяна и не дава касови бележки и „ябълката го ударила по главата". Тогава на Мариета й хрумнало как може да се приложи NFC tag технологията от Британския музей в устройство за електронни касови бележки. След това, заедно със съучениците си Цветан Миньовски и Цвят Конова разработили малък сензорен монитор, който може да бъде прикрепен към масите в заведенията или касовите апарати в магазините. Връзката между устройството и смартфона на клиента може да става чрез безжичен интернет или bluetooth. Така само като се приближи телефонът на клиента, бележката се сканира и се прехвърля в него. Изобретението може да сложи край на ерата на хартиените бонове, но при условие, че се промени българското законодателство, според което те са задължителни.

 

Това е добре да се направи, защото е-бележките ще спестят много ресурс, смята Мариета. И припомня, че заради един тон хартия се отсичат 19 дървета.

 


Този eF-Pay продукт, който всъщност е модификация на обикновен касов апарат е консултиран от преподавателката Румяна Витньова. Той е регистриран в Търговско-промишлената палата във Враца и участва в международния проект NO-BLE, който е изградил мрежа от млади иноватори за устойчиви предприемачески идеи в седем европейски държави. Устройството участва в конкурса за най-добри идеи, които ще получат финансиране. Така изобретателите ще могат да си направят съвсем реална фирма и да започна производството му. Вече са измислили и специално приложение за домашно счетоводство. Чрез него информацията за стойността на касовата бележка автоматично влиза в система, която следи колко пари са похарчени и колко остават в личния или в семейния бюджет. Младежите изчисляват, че абонаментът за мобилното приложение ще струва само 1 евро на месец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай