Сега всичко е бизнес, няма култура

Сега всичко е бизнес, няма култура | StandartNews.com

Духовността в България "мръзне", казва Катя Михайлова от "Ритон"

Както вече се знае, Катя и Здравко Михайлови ще зарадват феновете с шоуто "Ритон" в ритъма латино" на 6 април в зала номер 1 на НДК от 20 часа. Звездите са поръчали специални аранжименти на част от хитовете си на Алекс Нушев. С него работят от 4 години и той е отговорен за премиерната им продукция. Обясняват, че има песни, които никога не са изпълнявали пред публика, защото не са им харесвали достатъчно. Но с новото звучене им стават любими. Една от тях е "Накъдето ми видят очите". Всъщност публиката в НДК първа ще чуе неиздаваните досега варианти. Дори по радиата не са ги завъртели. Другата изненада се казва "Като на кино" - поетичен дебют на Драго Драганов. Избрали са темата "латино" заради стиловото й многообразие. За грандиозното събитие са поканили още трима музиканти към групата си - перкусионист, тромбонист и китарист. 20 танцьори ще излязат с тях под прожекторите. Светлинни и лазерни ефекти ще акцентират върху феерията. Зад Катя и Здравко ще има мултимедиен екран с размери 20 на 11 метра. Любопитен факт е, че Гала от Нова и колежката им Тони Димитрова са отказали поканите и са си купили билети - за да уважат големите музиканти. Те ще зарадват народа с парчетата от последния си албум "Пътят към твоето сърце". За издаването му ритонците са заснели и автобиографичния филм "Брак по любов". За изключителните ценители на аналоговия звук са подготвили и плоча. В началото мисията се оказала почти невъзможна. Заводите за производство на винили в Европа били претоварени от поръчки. Все пак успели да ангажират италианска фабрика и платили двойна цена за своята плоча в червено.

Катя и Здравко се канят да издадат концертен албум с изпълненията от 6 април също на плоча. Двамата коментираха по Дарик радио, че не търсят печалба от шоуто в НДК. Приемат го като сверяване на професионалния си часовник.

- Госпожо Михайлова, защо избрахте точно тази дата за концерта си?

- Няма мистика. Не сме търсили астролог, който да прави сложни изчисления. Направихме сметка, че подготовката с оркестъра ни трябва да започне през януари. За да имаме достатъчно време за перфектно представяне, преценихме, че този ден е най-подходящ. Концертът ще се завърти по Нова телевизия по Великден, така че искахме да имаме достатъчно време за постпродукция. В музикантските среди смятаме, че сряда и четвъртък носят късмет и най-голям успех. Може би защото хората имат нужда от свеж въздух и приятно преживяване в средата на седмицата. Най-слаби са събота и неделя - на всеки му се пътува. Това е неписано правило.

- Как си представяте развитието на естрадата като част от съвременната музика?

- Този тип поп няма да умре с поколението на своите най-прочути артисти. Не става въпрос само за музика. Извън стиловете има качество - слуша се това, което носи наслада. Няма значение в какъв жанр е. Със Здравко непрекъснато печелим привърженици от по-младата генерация.

- Какви са промените от златните години в кариерата ви до днес?

- Сега всичко е бизнес. Нищо "културно" няма. Духовността е може би вече на точката на замръзване. И да си спомням с умиление за турнетата от преди, няма смисъл.

Яд ме е, че всичко развалихме в нашата държава

Преди концертите ни бяха най-вече в България. Гастролите ни в Русия не бяха основното. Няма нищо по-истинско от това да видиш, че залата ти е пълна, че публиката е дала сериозна сума за билет и сверяваш часовника си. Сега си седиш вкъщи, правиш песни и клипове, за които плащаш ротации на телевизиите и радиата. Пиарите отвсякъде раздуват колко си велик и това не ти дава представа кой си всъщност. Много колеги се залъгват по този начин.

- Как ви се отразиха политическите промени през 90-те?

- Този период си го спомням като огромна дупка. Демокрацията дойде и нашата група замина за Норвегия, за да свири в заведение. Със Здравко останахме тук да работим на синбек - за първи път пеехме без оркестър. Към края на века нещата започнаха леко да се раздвижват. Междувременно не се оплаквахме колко ни е тежка съдбата. Занимавахме се с търговия, за да инвестираме в изкуство. Два от най-силните ни албуми направихме в края на 90-те. Бяхме и сред първите изпълнители, които се престрашиха да правят концерти в НДК. Преди нас беше само Йорданка Христова. Дотогава излизахме в Летния театър в Борисовата градина, а зала номер едно беше главно за конгреси. Така проправихме пътя на още много изпълнители към наистина голяма сцена.

- За какво съжалявате?

- Както пеем със Здравко, "има недовършени толкова добри неща". Най-вече - трябваше да сътворим още песни. Може би не ни стигна времето заради многото пътувания и безкрайните турнета. Съжалявам за неща, които не съм направила, а не за тези, които са вече факт.

- Можете ли да правите музика без Здравко?

- О, не! Ако не беше Здравко в моя живот, със сигурност нямаше да я има и музиката.

Господ ни събра

Но за да останат двама души заедно, трябват много усилия. Трудно е да намериш половинката си. Малко хора я откриват - и все по-малко стават. Вярвам, че има някаква карма, която е въздействала. Макар че никога не съм ходила на нумеролог или астролог. 90-те години бяха труден момент за нас, артистите. Виждахме как всичко се срива. Никой нямаше нужда от концерти, нито от плочи. Народът се беше политизирал и се интересуваше само от управлението на страната. Тогава Здравко се показа по-силен от мен. Тропна с крак и каза: "Трябва да си спасим стандарта!" Бяхме в зенита на творческите си, умствени и физически сили. Бяхме на по 30 години с достатъчно опит. Отказахме да оплакваме живота. Съпругът ми стана инициаторът в нова акция - търговията. Тя ни спаси. И двамата сме амбициозни. На него много бързо му става ясно какво трябва да се направи. Той не търпи нещо да му се опре, а аз понякога лесно мога да се разкандардисам. Двамата никога не сме се разделяли.

Трети човек никога не е заставал между нас

Разбира се, имало е случаи, в които не си говорим по три дни. Най-важното е двама души да гледат в една посока. По много неща си приличаме. Домошари сме. С месеци не можеш да ни изкараш от вкъщи, ако има кой да пазарува вместо нас. Не харесваме шумните забавления, клубовете и баровете. Предпочитаме да каним гости, отколкото ние да ходим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай