Съд позволява 1800 кв. м беззаконие, говори главният архитект на София

В мое лице и в лицето на г-жа Фандъкова тези хора няма да видят приятел, предупреди той

Съд позволява 1800 кв. м беззаконие, говори главният архитект на София | StandartNews.com

През 2018 г. стартирахме процедура, която минава през всички нива на съдебен контрол, сагата продължава, обяви в интервю за БНТ главният архитект на София Здравко Здравков по повод неуспешните засега опити на Столичната община да премахне автокъща "Капитолия" в Борисовата градина.

Там има изградени доста сериозни съоръжения, но съдът казва, че това са преместваеми обекти, павилиони, учуди се той.

В началото на тази година стартирахме наново производството, вече като преместваем обект. Искаме да покажем, че като администрация защитаваме обществения интерес, коментира Здравков.

1800 кв. м се владеят неправомерно, мобилизирах екипи на Центъра за градска мобилност, за да бъдат махнати скъпите автомобили, трябваше да ги пазим като писани яйца. Повече от 50 човека работеха на обекта, но изпълнението се спира, защото съдът очаквал проливни дъждове. Сега може би щяха да си измислят, че има щети по автомобилите, които да плащамем, каза още главният архитект на София.

Ние като органи, които трябва да защитават обществения интерес, се оказваме като нарушители. Поредица от действия и бездействия на общината са позволили това нещо. На площад "Св. Неделя" имаше 7 незаконни павилиона - вече са премахнати, обясни той относно действията на общината.

В парка беше пълен хаос. Не мога да отговарям за действията на колегите преди мен. Аз работя, за да си подредим "къщата". Разчитам българският съд да се произнесе, ако не се произнесе в наша полза, ще го спазим, но ще се борим до край, коментира Здравков.

Претенциите на автокъщата, че това е тяхна земя, продължават. А това пространство е с характеристики на зелена, тротоарна площ. Всеки шикалкави. Не е плащан наем от 2018 г. от автокъщата, преди това е плащан на "Софийски имоти", уточни главният архитект на София.

Няма нищо счупено, има демонтаж, каза той относно чадърите на "Капитолия". Първо им разпоредихме доброволно да премахнат обекта, не го направиха. След това ги известихме в кой ден ще го направим ние - бяха в отпуск. Както бяха в отпуск, изведнъж се оказаха в обекта. Пред входната врата беше разположен голям автомобил, наложи се монтажниците да влязат през странична врата. Искам да попитам дали някъде другаде в Европа се случва подобно нещо, каза Здравков.

В мое лице и в лицето на г-жа Фандъкова тези хора няма да видят приятел, предупреди той.

От интервюто стана ясно, че от 2019 г. има план за реконструкция на стадиона на ЦСКА, но се изчакват процедури. "Надявам се собственикът на земята и на клуба да постигнат компромис", посочи главният архитект на София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай