СБЖ с позиция и призив към Лена Борислалова. Какво й казват журналистите

"Ако действително са налице факти, потвърждаващи тезата ѝ, нека ги огласи публично!", призовават от СБЖ

СБЖ с позиция и призив към Лена Борислалова. Какво й казват журналистите | StandartNews.com

Съюзът на Българските журналисти публикува на сайта си (тук) позиция по повод изнесената информация в медиите от началника на кабинета на премиера в оставта Лена Бориславова. 

"Всички трябва да сме информирани, ако се извършват драстични нарушения на етичния кодекс на българската журналистика и на законодателството от страна на отделни представители на нашата достойна и жизненоважна за демокрацията професия. А ако се окаже, че всичко това е продукт на цветната фантазия и на политическата страстност на г-жа Бориславова, върховенството на закона изисква тя да отговоря пред него", казва Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ. 

Тодорова окачествява като скандално твърдението на Бориславова, че Русия плащала по 4000 лв. на обществени коментатори, включително на журналисти, за да отстояват руската гледна точка в настоящия конфликт. 

Според председателката на управителния съвет на СБЖ Бориславова не е аргументирала думите си с никакви факти, "с никакви доказателства, позовавайки се на станалия вече дежурен в последните дни паравен на поверителната информация". От СБЖ изразяват убеждението, че такива инсинуации са крайно разрушителни и вредни са крайно разрушителни и вредни за демократичното развитие на обществото. 

ВИЖ ОЩЕ: Бориславова със скандално изявление за платени от Русия политици

"Ако действително са налице факти, потвърждаващи тезата ѝ, нека ги огласи публично! Всички трябва да сме информирани, ако се извършват драстични нарушения на етичния кодекс на българската журналистика и на законодателството от страна на отделни представители на нашата достойна и жизненоважна за демокрацията професия! Ако има някакви законови пречки за такова огласяване, нека Народното събрание обсъди и реши какви да са формите на това огласяване. Но то е крайно, крайно наложително! Недопустимо е да се спекулира с анонимни подхвърляния, които определени групи в социалните мрежи вече истерично превръщат в своеволно дамгосване на всяко независимо и оспорващо статуквото журналистическо мнение!", пишат още в изявлението си журналистите. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай