Събития в цялата страна отбелязват деня на буквите

Празничната програма в София ще започне с тържествен молебен, отслужен от патриарх Неофит

Събития в цялата страна отбелязват деня на буквите | StandartNews.com

Денят на българската просвета и култура ще бъде отбелязан с поредица от събития из цялата страна, предаде БНР.

Празничната програма в София ще започне с тържествен молебен, който ще бъде отслужен от българския патриарх Неофит в катедралата „Св. Александър Невски“. Молебенът започва в 10 часа, а от 11 часа ще е началото на тържеството за 24 май пред паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Народната библиотека. Паметта на Светите братя Кирил и Методий, посветили последните десетилетия от живота си на присъединяването на славянските народи към християнския свят е тачена в цяла Европа.

Сред официалните гости ще бъдат президентът Румен Радев, столичният кмет Йорданка Фандъкова, както и генералният директор на ЮНЕСКО Одре Азуле, чието посещение в страната е израз на уважение към приноса на България към развитието на световната култура. Празникът ще продължи с академично тържество в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, а в късния следобед на открита сцена пред НДК ще се проведе концертът „Празникът на буквите“, организиран от Столичната община със съдействието на БНР.

В Бургас рекорден брой - близо 8 000 ученици, учители и културни дейци ще се включат в празничното шествие по случай празника. То ще тръгне от площад „Тройката“ и ще премине по главните улици „Александроска“ и „Богориди“ до Приморския парк. Там на откритата сцена „Охлюва“ от 11 часа ще започне празничен концерт.

Под мотото „Напред! Науката е слънце“ академичните ръководства на трите висши учебни заведения, бургаското духовенство и културните дейци ще поведат празничното шествие в морския град. Очертава се една от най- мащабните празнични прояви, каза директорът на общинския отдел „Образование и демографски въпроси“ Веселина Таралова. Празничната програма ще продължи с концерт, а наградата млад художник на годината ще бъде връчена при откриването на изложбата „24 май“ в галерията на ул. „Александровска“.

Денят на българската просвета и култура и славянската писменост ще бъде отбелязан с празнично шествие на училищата по главната улица и в Сливен, което ще започне от Градската градина в 11 часа. От 11:30 часа на площад „Хаджи Димитър“ ще се проведе церемония по поднасяне на гирлянд от цветя пред паметника на войводата Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Кметът на Сливен Стефан Радев по-късно ще се срещне в голямата зала на общината с ученици, носители награди от национални и международни състезания и конкурси.

Кулминацията на празничния ден ще бъде концертът на народната певица Николина Чакардъкова и Неврокопския танцов ансамбъл, който ще бъде на открита сцена в центъра на града. При лошо време  концертът ще се проведе в Драматичен театър „Стефан Киров“, а входът ще бъде свободен. Той ще започне в 12 часа.

Над хиляда ученици, студенти и курсанти ще се включат и в шествието във Велико Търново, посветено на 24 май.

Бъдещи първокласници се върнаха назад във времето и се учиха на писане и смятане по методите, с които е било преподавано преди 180 години в първото взаимно училище в старата столица. Децата от предучилищната група на детска градина „Пролет“ се върнаха в първото училище и писаха „А,Б“ с пръчици и калеми в музей „Възраждане и учредително събрание“. Откритият урок беше с оригинални помагала от музейните фондове. Бъдещите първолаци упражниха научените букви и цифри по съвременните образователни методи върху старите взаимоучителните таблици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай