САЩ поискаха по-твърда игра

Посещението на госпожа Fuck the EU е ясен знак от Обама

САЩ поискаха по-твърда игра | StandartNews.com

На всички ни е ясно защо дойде вчера в София Виктория Нюланд, помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия. Ясно ни е още от събота, когато Държавният департамент публикува на сайта си съобщението за неочакваната визита, по време на която Нюланд да се срещне с "високопоставени правителствени представители". Въпреки дипломатическите формулировки, че ще бъдат обсъдени двустранни и регионални въпроси, а също и "усилията на България за енергийна диверсификация", беше ясно, че основната тема на разговорите е кризата в Украйна.

Нюланд направи пътека до Киев от ноември, когато избухнаха протестите срещу тогавашната власт. И не се поколеба нито да раздава понички на Майдана и

открито да подкрепя демонстрантите

нито да заяви в очите на тогавашния президент Виктор Янукович възмущението си от заповедта му да разчисти барикадите с палки, щитове и булдозери. Нито пък да изрече онова "Fuck the EU", което някой услужливо пусна в публичното пространство. Много е вероятно по същия безпардонен начин Нюланд да е казала на премиера Пламен Орешарски и външния министър Кристиан Вигенин да престанат с позицията си "и тако, и вако" за Украйна.
Която досега звучеше така: "Хем като "лоялен съюзник на НАТО, България ще изпълни ангажиментите си, хем като лоялен член на ЕС, ще поддържа позицията на ЕС, хем не искаме санкции, хем няма да наложим вето, ако Западът все пак се реши на наказания, хем осъждаме нарушаването на териториалната цялост на Украйна".
Няма спор, че щетите за България ще са най-много, ако ЕС въведе икономически санкции срещу Русия. Това е нашата логика да не се напъваме да бъдем "ястребите" в ЕС.
Контратезата обаче е, че бидейки евроатлантически партньор,

не трябва да играем контра на останалите в клуба

С други думи, щом сме толкова против санкции и се опасяваме за търговия, икономика, газови доставки и национална сигурност, може да направим като чехите, които преди дни изразиха нежеланието си за налагането им с гласуване в парламента. Което сигурно е за предпочитане от играта с недомлъвки, с тайната надежда никой да не ни обвини, че играем за противниковия отбор.

На срещата с Нюланд премиерът Орешарски е заявил, че се надяваме да не се стигне до третия пакет икономически санкции срещу Москва. Защото те ще имат подчертано негативен ефект върху част от страните в ЕС, включително България. С други думи не ни притискайте, ще пострадаме.

Въпросът е дали освен да се снишаваме в лавирането между САЩ и Русия не можем да се преборим и за някакви дивиденти.

В тази връзка е добре, че и президент, и премиер са поставили въпроса с отпадането на американските визи. Но формулировката "страната ни разчита на по-благосклонно отношение по този въпрос" звучи доста боязливо. След като САЩ искат по-твърда игра от нас, защо и ние да не сме по-твърди в отстояването на националния интерес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай