Сарафов с шокиращи разкрития! Гешев е бил мишена за убийство

Три метра кратер на пътя

Сарафов с шокиращи разкрития! Гешев е бил мишена за убийство | StandartNews.com

Главният прокурор Иван Гешев е бил мишена за убийство. Това заяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, който е и шеф на следствието. Той изнесе пред репортери подробности за опита за атентат срещу обвинител № 1, който бе извършен към 11,30 - 11,35 днес.

ВИЖ ОЩЕ: Въпросът. Кой е изпял маршрута на Гешев?

Взривът е бил изключително мощен. Огненият стълб е бил висок 4-5 метра. Бомбата е оставила кратер, дълбок 40 см и с диаметър 3 метра. Взривът е бил поставен в непосредствена близост до банкета на пътя. Имал е ясна насоченост към пътя, към преминаващите автомобили, съобщи Сарафов.

ВИЖ ОЩЕ: От Белград или от ЮАР е поръчан атентатът срещу Гешев? Заговорът

Бомбата е била с 3-килограмов тротилов еквивалент. Тя е съдържава множество осколки. Сачмите са били големи колкото човешки нокът. Били са толкова много, че са се забили в отсрещните дървета, като едно от тях е почти отсечено. Летели са от банкета, през платното, към дърветата, каза още Сарафов.

ВИЖ ОЩЕ: Атентатът! Гешев е бил в кортежа! Извънредно от МВР

Главният прокурор е пътувал с бронирания си джип в посока София. В него е било и семейството му. Взривът избухва, когато на голям завой се налага автомобилът много да намали скоростта си.

ВИЖ ОЩЕ: Извънредно! Взрив пред кортежа на Гешев

Взривът е поставен на с очевидното намерение да убива. Главният прокурор е бил мишена за убиване, подчерта Сарафов.

ВИЖ ОЩЕ: Нови подробности! С кого е пътувал Гешев

В момента на мястото на взрива се извършват огледи, включително със следови кучета. Установено е, че атентаторите са оставили маркери, за да се ориентират кога да взривят бомбата. Тя е гръмнала точно когато джипът на Гешев е стигнал до нея. Взривът е отместил джипа, разкри Сарафов.

ВИЖ ОЩЕ: Атентатът срещу Гешев! Ето къде е отивал главният прокурор. Нови данни

Покушението е извършено изключително професионално. Само една случайност е предотвратила смъртта на Гешев или на други хора, каза Борислав Сарафов. Той съобщи, че разследването е текстовете от Наказателния кодекс за терористичен акт чрез взрив.

Най-вероятно атентаторите са имали визуален контакт с автомобилите. Няма как по друг начин да се прецени моментът на взрива. Буквално в момента, в който автомобилът се е изравнил с мястото на заложената бомба, взривът е задействат, обясни шефът на следователите.

Маршрутите на главния прокурор са секретни. В момента се води разследване за теч на информация и се проверява дали няма бомби и по резервните маршрути за движение на Гешев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай