Самолетът е за единаци, на кораба и в ГЕРБ сме екипаж

Самолетът е за единаци, на  кораба и в ГЕРБ сме екипаж | StandartNews.com

На "Дондуков" 2 първа грижа ще ми бъде модернизирането на армията

- Имам зад гърба си 40 години и 52 дни в служба на армията
- Няма да кажа лоша дума срещу другите генерали в кампанията
- Многоцелеви изтребител и модулен патрулен кораб са проектите, на които държа

- Г-н Манушев, за какво ще работите като кандидат за вицепрезидент на България от ГЕРБ?
- За България. За силна, стабилна, просперираща, уважавана и мирна България.
- Как се постига такава България?
- Такава трябва да бъде и нека да е ясно, че и сега е такава - благодарение на правителството на Бойко Борисов.
- Ако прекрачите прага на "Дондуков" 2, коя ще е първата посока, в която ще погледнете?
- Ще погледна към сектор "Сигурност", към българската армия. Много държа да се осъществяват модернизационните проекти на армията и придобиването на многоцелеви изтребител и на модулен патрулен кораб. Приоритет ще ми е състоянието на социалния статус на офицерите, старшините, войниците, сержанти, тоест на всички мъже и жени в униформа. За съжаление сега има сериозни проблеми и недокомплект в армията. Това трябва да се промени, като парламентът вече започна работа в това направление с промените в Закона за отбраната и въоръжените сили. Тези изменения бяха приети на първо четене, сега направихме предложения и преди второ четене, с които донякъде ще се решат тези сериозни проблеми. Това е само една част от опитите ни за подобряване на социалния статус на военнослужещите.
- Вие имате своето място в пленарна зала от редиците на ГЕРБ вече два мандата. Въпреки това не сте член на партията. Влизате в предизборната кампания с едно друго качество - като вицеадмирал. Как направихте такава кариера?
- Още когато навърших пределната възраст в Министерство на отбраната - 59 години, ме поканиха да заема длъжността заместник областен управител на Варна. През 2013 г. пък получих предложение да се включа в парламентарната листа на ГЕРБ. Тогава прекрачих прага на 42-то народно събрание, а по-късно и този на 43-ото. В парламента съм като представител на гражданската квота на ГЕРБ. По отношение на званието ми вицеадмирал - завърших като зам.-началник на отбраната. Не ми стигна съвсем малко да заема най-високата длъжност в българската армия - началник на отбраната, бях много близко до нея, но тогава се случи така, че на поста остана тогавашният началник. Целият ми живот в армията минава през командване на кораб, военноморска база, военноморските сили и накрая - вицеадмирал. Изчислено са 40 години и 52 дни в служба на българската армия.
- Как бихте променили президентската институция, ако седнете на стола на вицепрезидента?
- Бих искал да използвам изречението - да допринеса. Това, което ще ми помогне, е, че цял живот се занимавам със сигурност, отбрана, национална сигурност, армия, изграждане на армия, международна сигурност. Ще ми помогне и фактът, че съм завършил първо в Русия - две години във Военноморска академия, след това и Военноморския колеж на САЩ. Всичко това ми дава поглед за това какви са въоръжените сили в световен план. Участвал съм в редица конференции в международен мащаб, където сме обсъждали световния ред в океана и защитата на корабоплаването. Имах възможността и да бъда две години аташе по отбраната в Лондон, където натрупах огромен опит по отношение на работата с дипломатическите мисии, чужди представители. Във Военноморските сили сме посрещали над 300 чужди кораби, като сме правили учения с тях. Знам, че мога да допълня и да помагам на върховния главнокомандващ да работи за укрепване на сектор "Сигурност" и най-вече за развитието, модернизирането на българската армия. Знам, че ще бъда полезен и в конкретна нужда на държавата ни и на върховния главнокомандващ, дано да не се стига до там, като най-близък съветник за действията на Военноморските сили при нужда.
- В кандидатпрезидентската битка имате силна жена до себе си - председателя на парламента Цецка Цачева. Каква е тя във вашите очи?
- Много силна. Изключителна жена е. Много борбена, истинска, сериозна. Тя е от малкото хора, които не се притесняват да казват какво мислят. Не казва винаги "да" въпреки критиките, че тя е послушна. Не, не е послушна. Тя има мнение по всички въпроси. Готова е за състезание, сама го каза. Аз съм готов и за по-сериозно състезание, ако получавам от опонентите ни некоректност. Заставам твърдо зад една коректна предизборна кампания. Няма да кажа лоша дума срещу нито един от кандидатите за президент на други партии, най-малко пък за колегите ми български генерали. Познавам ги много добре, от много години. Уважавам ги заради техните качества.

Надявам се и те да бъдат лоялни и честни. Можем да говорим по всички теми, свързани с националната сигурност на България. Готов съм да поставим пред нас и въпросите за принадлежността на страната ни към НАТО. Трябва да е ясно, че всичко по тези въпроси в Министерство на отбраната е уредено и направено. Ние сме повече от 12 години в НАТО, България е уважаван член там. През всичките тези години единствената причина да не успеем да изпълним това, което сме заявили като цели на военните сили и да придобием нови способностите, е фактът, че нямаше достатъчно финансови средства. Чуват се много критики към българските генерали, но аз съм убеден, че няма български генерал, който да се съгласи всички възможни пари да отидат за българската армия, но да се остави на заден план здравеопазването ни, културата, образованието, социалните помощи. Но искам да заявя, че българската армия е жива! Има кораби, има самолети, не са само изтребителите ни във ВВС. Армията ни е жива и аз живея с нея и за нея всеки ден.
- И все пак - по-добър ли е корабът от самолета?
- Трудно е да се противопоставят, защото имат различни мисии и задачи. Един самолет е едно малко нещо. Корабът е територия на България, която развява националния флаг в целия свят, в световния океан. Корабът е България. Самолетът е една тактическа единица, която лети. Други държави имат хиляди такива самолети, ние имаме по-малко, защото нямаме пари. Друг е въпросът, че много от самолетите ни са били неоснователно снети от въоръжените сили, бракувани през последните 25 години. Трябва да е ясно, че корабът е преди всичко екипаж. За да си на палубата на кораба, трябва да работиш в екип. Там трябва да се разчита на силите на всички - от командира до последния матрос. Един матрос да сбърка - могат да загинат всички на кораба. А в самолета си сам, летиш сам със себе си, мислиш си. Различно е. Работата на кораб е в екип и това е и най-важното - да успееш да събереш добър екипаж. С това започва и подготовката за един кораб.
- Какъв е вашият екип на предизборния кораб на ГЕРБ?
- Невероятен. От няколко дни подозирам, че съм вариант за номинация за вицепрезидент. А да ви разкрия - г-жа Цачева направо ме изумява. Тя не е спала да си пише темите, мисли за всяка дума. Изключителна жена е. Знам, че тя ще успее и ще бъде първата жена президент и главнокомандващ на Република България. Заедно ще успеем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай