Само кюрдите ще сразят Ислямска държава

Само кюрдите ще сразят Ислямска държава | StandartNews.com

Светът трябва да им помогне с оръжие

Д-р Махмуд Ал-Арабо е завършил Института "Карл Маркс" (сега УНСС) през 1986 г., защитава докторска дисертация в СУ по политология. Член е на централния комитет на кюрдската демократическа партия - Сирия, представител на Кюрдски национален съвет в Иракски Кюрдистан, лектор е по политически науки в Университета "Салах Ад-Дин" в Ербил, столицата на Иракски Кюрдистан.

- Д-р Махмуд, заплаха ли е Ислямска държава за икономическите връзки между България и Иракски Кюрдистан?

- Ние, кюрдите, пазим не само Кюрдистан, пазим цял свят от Ислямска държава. Който не вярва колко е процъфтяващ Кюрдистан, да дойде да види! Един много устойчив и стабилен район, самостоятелен и мирен. Фирмите работят при нас без проблем. Имаме милиарди долари чужди инвестиции, които успешно се развиват. Ербил е заприличал на европейска столица. При нас работят едни от най-големите световни нефтени компании като "Газпром" и други. Те вливат милиарди в Кюрдистан, мисля, че ако имаше и най-малка опасност от икономическа нестабилност не биха го правили. Така че не смятам, че би имало проблем и за български инвестиции в Иракски Кюрдистан.

- А доколко Ислямска държава застрашава Европа и България?

- ИД е световна заплаха, не само за Европа. Бих я сравнил с чук, който удря произволно, където му падне. А за България особено, тъй като граничи с Турция, която е една отъпкана пътека за ИД. Да не подценяваме и факта, че в България има ислямски малцинства.

- Кой финансира ИД?

- Тази терористична групировка се финансира от петролните кладенци на Сирия и Ирак, също така и от външно финансиране. Важен фактор са и грабежите. Ислямистите ограбиха милиони долари, присвоиха си оръжия за 30 млрд. долара, разполагат със 170 бронетранспортьори.

- Светът е потресен и от варварските вандалски разрушения, извършени от Ислямска държава.

- ИД разрушават историята на човечеството, разрушиха мостовете между сунити и шиити, между мюсюлмани и християни, и между кюрдите. Те са един глобален унищожител на цивилизацията. Унищожиха дори и джамиите в Мосул. Използват нечовешки методи на екзекуция. Например хомосексуалистите ги хвърлят от 7-ия етаж. Изгарят живи хора. Убиват зверски и християни, и мюсюлмани. Неотдавна разразяха гърдите и изядоха сърцето на един алауит. Всички християни избягаха в Кюрдистан, където се чувстват сигурни и защитени. В Сулеймания, в Ербил и най-вече в Дхок е пълно сега с иракски християни.

- Как световната общественост да разбере, че ИД няма нищо общо с истинския ислям?

- Ние, мюсюлманите трябва да направим реформа в исляма. Всичко, което ИД върши, съществува в началния, фундаментален ислям. Друг е въпросът кой как тълкува и интерпретира. Агресия, жестокост и ненавист са трите компонента, от които се ръководят бойците на ИД. Те мразят абсолютно всичко и всекиго. Кюрдите за тях са двоен враг. Първо, защото са кюрди, второ защото са язиди. Само в Ербил броят на джамиите сигурно е колкото в Мека и въпреки това ИД ни обвиняват, че сме неверници.

- Как да се справи светът с Ислямска държава?

- Единственият начин е всички да обединят усилията си. Никой не би могъл да се справи по-добре с тези изверги от кюрдите и светът трябва да го разбере. Никой не се сражава толкова доблестно и смело, лице в лице с ИД, освен пешмергите (кюрдските милиции - б.р.) Ако те бъдат добре въоръжени, ще се справят с ИД. Европа и светът трябва да подсигурят пълна подкрепа на кюрдите, ако искат да отърват света от ИД. Нашата цел е да ликвидираме Ислямска държава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай