Само богатите ще взимат добри втори пенсии

Догодина стартира изплащането на вторите пенсии на родените след 31 декември 1959 година

Само богатите ще взимат добри втори пенсии | StandartNews.com

Хората у нас, които са се осигурявали върху суми, по-високи от средния осигурителен доход, нямат основания да се притесняват, но тези, които са се осигурявали върху ниски доходи, които имат в своята осигурителна биография безработица, или са се осигурявали по-ниско от реалните доходи, имат реални основания да се притесняват за т.нар. втора пенсия. Това обясни в интервю за БНТ председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов, депутат от ДПС.

Има проблем при вторите пенсии и той е свързан първо с това, че не е уредена фазата на изплащане към днешна дата и второ, има коефициент на редукция, в който коефициент тези 20% намаление на пенсията, ако се осигуряваш в частни пенсионни фондове, влиза субсидията от държавата. 4 013 000 за 2020 г. е субсидията на държавата. Докато в частните пенсионни фондове, в тези 5 процента не влиза субсидията, така че дискусията продължава, каза още Адемов.

Той допълни, че вчера е станало ясно, че има подготвен закон от предишния екип на Министерството на труда и социалната политика, заедно със социални партньори, с Комисията по финансов надзор и с частните пенсионни дружества, който е пред финална фаза, и на който му предстои обсъждане в отделните министерства, междуведомствено и публично обсъждане.

"На практика той урежда фазата за изплащане, защото в досега действащия Кодекс за социално осигуряване тази фаза има противоречиви текстове, които трудно могат да бъдат предложени, още повече, че септември догодина стартира изплащането на вторите пенсии на родените след 31 декември 1959 година", обясни той.

"Тези 200 000 жени, които се появиха в публичното пространство - това е извадка от всички над 4 милиона осигурени лица в частните пенсионни фондове. Само че една голяма част от тези партиди се появяват за няколко месеца, след това, например, отидат в чужбина и престават да се осигуряват. Така че този брой не е 200 000, а значително по-малък. По разчети на Министерството на труда и социалната политика са около 20 000 жени. Големият проблем е тук - когато искаш да получиш допълнителна пенсия от частните пенсионни фондове и ако си се осигурявал само няколко месеца, няма как да получиш пенсия, която събрана с пенсията от Държавното обществено осигуряване да бъде по-голяма", обясни депутатът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай