С огнен лабиринт и танцово шоу откриват „Варненско лято"

Министърът на културата Петър Стоянович ще даде старт на 21 –ото издание на Международния театрален фестивал

С огнен лабиринт и танцово шоу откриват „Варненско лято" | StandartNews.com

Варна. Международният театрален фестивал „Варненско лято" обещава запомнящо се откриване на своето 21-во издание. На 1 юни сцената на Драматичен театър – Варна ще бъде завладяна от музикален лабиринт на „кавалджията на света" Теодосий Спасов заедно с диригента Ганчо Ганчев и Варненския камерен оркестър. Те ще изпълнят създаден специално за събитието концерт "Огнен лабиринт", в който ще предложат съчетание на неземното усещане за звук на Теодосий Спасов с класически инструменти в свободно преминаване на музикални стилове и жанрове.

След него наелектризираната публика и целият град ще могат да се насладят на танцовото шоу на открито „Бяло действие" на италианската компания за вертикален танц „Ил Посто". Точно в 21.45 ч. за първи път във Варна земното притегляне ще бъде преодоляно със спектакъла на хореографа Ванда Морети, който ще превърне емблематичната необарокова сграда на варненския театър в танцов подиум. Музиката на живо на талантливия саксофонист Марко Кастели ще обедини зрителите и мястото в единно празнично пространство, създавайки съвсем ново проживяване на централния площад и неговата архитектура. „Ил Посто" се представя в България с подкрепата на Италианския културен център.

Така започва 12-дневният маратон на най-мащабния театрален форум в страната. За първи път министър на културата идва на откриването му във Варна. Това съобщи артдиректорът на форума актрисата Цветана Манева. "Министър Петър Стоянович ще дебютира като такъв на хубаво събитие, дано да му върви", каза още Манева. Всички припомниха, че новият министър е потомък на Ани Бакалова, на леля си Жана Стоянович , а баща му пък е известният кинокритик Иван Стоянович.

Освен традиционната основна програма от селекционирани български и международни спектакли, които съответно са 7 и 6 заглавия,  за седма поредна година фестивалът е подготвил и специална театрална витрина „Шоукейс". В нея са подбрани новаторски и мобилни продукции в съвременния театър и танц у нас, които ще бъдат представени на широката публика и на специално поканени програматори на чужди фестивали. Сред тях са дългоочакваните премиерни постановки „Хората от Оз" от Яна Борисова с режисьор Галин Стоев и участие в главната роля на Цветана Манева, Театър 199, и „Почти представление" – пиеса на скандалния американски сценарист и драматург Итън Коен, поставена от Явор Гърдев в Младежки театър „Николай Бинев", копродукция с продуцентска къща „Брайт Лайт Ентъртейнмънт". Българската селекция е дело на Явор Койнаков, а международната беше представена от Асен Терзиев.

Специално внимание в програма "Шоукейс" се отделя от години и на съвременния български танц. Този път той е представен от представлението „Мedea" на хореографа Мирослав Йорданов, Kinesthetic Project, и най-новата продукция на компания Derida Dаncе – „Monocrossing", с хореограф Живко Желязков, копродукция с Central Europe Dance Theater – Унгария.

В програмата „Театрален шоукейс" е включено и представлението „Медея, майка ми" на режисьорите Маргарита Младенова и Иван Добчев, Театрална работилница „Сфумато", което е и част от основната българската селекция.

Богатата фестивална програма между 1 и 12 юни включва още театрални събития и концерти, изложби, международни конференции и семинари. Те освен на обновената въртяща се сцена на ДТ "Стоян Бъчваров" ще бъдат представени във филиала, във ФКЦ, в Археологическия музей, в Художествената галерия и галерия „Графити".

Международен театрален фестивал „Варненско лято" се организира от Фондация „Международен театрален фестивал „Варненско лято" със съорганизатори Министерство на културата, Община Варна и Българска асоциация за театър. Международната програма е реализирана в партньорство с Британски съвет, Италиански културен институт, Институт Сервантес, Чешки център, Американско посолство в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай