С електронни билети контролират добива на дървесина

С електронни билети контролират добива на дървесина | StandartNews.com

Благоевград. С отчитането в реално време на електронните превозни билети почти се ликвидира възможността за нерегламентирано возене на дървесина в горите. Това заяви директорът на Държавно горско стопанство – Гърмен Денислав Шенгов.

В административната сграда в четвъртък бяха представени резултатите от пилотния проект „Дистанционно предаване и отчитане на превозни билети при транспортиране на дървесина". Стопанството е първото от 38-те териториални поделения към Югозападното държавно предприятие, в което се въведе новата електронна система. По този начин се гарантира пълно проследяване на движението на дървения материал в реално време и се елиминира вероятността за повторно използване на превозен билет. В ДГС – Гърмен са обучени 22 служители, които издават електронни превозни билети. За целта те използват специални терминали, в които е вграден допълнителен модул за безжична връзка /bluetooth/ с мобилен телефон с операционна система Android.

„Електронни билети се ползват в горските стопанства от 2009 г., но връзката беше жична. Информацията се въвеждаше с 3-4 дни закъснение, понякога и със седмици. Доработихме този продукт и в момента данните идват в сървъра на горското стопанство до 1 минута след издаването на електронния превозен билет", уточни Владимир Чилов, ръководител на екипа, създал този софтуер.

Денислав Шенгов разкри, че с елетронния превозен билет се дават всички необходими данни за дървесината – кога се товари, за къде пътува, с какъв камион, какъв асортимент и вид е, за коя фирма се вози. „Оставя и електронна следа в сървъра. Не може да се изтрие и манипулира. Във фирмата, която създаде този продукт, остават същите данни, които се архивират. Правим икономии с помощта на новата система – служителите не пътуват до горското, пестим от бензин и амортизации на колите, пестим и тяхното време. Всички контролни органи също получават нужната информация. Може да се направи и гласово въвеждане на данни", обясни шефът на ДГС – Гърмен.

„От началото на юли системата предстои да заработи и в ДГС - София. Предвижда се поетапното прилагане на този начин на отчитане във всичките 38 териториални поделения на предприятието. Това ще позволи цялата информация за движението на дървесината да постъпва незабавно в сървъра на централното управление на Югозападното държавно предприятие – Благоевград", каза зам.-директорът на ЮЗДП Дамян Дамянов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай