С 3% скачат екотаксите за старите автомобили (ОБЗОР)

С 3% скачат екотаксите за старите автомобили (ОБЗОР) | StandartNews.com

С 3% се увеличават екотаксите за старите коли, съобщиха от МОСВ. Това става ясно от приетата от кабинета нова Наредба за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса, вносител на която е МОСВ. Така екотаксите за автомобилите от 5 до 10 години скача от 253 лв. на 260 лв., а за тези над 10 години - от 267 лв. на 275 лв.

Според наредбата с 5% се намалява продуктовата такса за новите моторни превозни средства (от 146 лв. на 138 лв.). С 3% пада таксата за коли на възраст до 5 години - от 200 лв. на 194 лв.

Покупката на електромобили се насърчава с 30% намаление на продуктовата такса (44 лв.), а за хибридните автомобили - с 15% (в зависимост от възрастта - от 22 лв. до 40 лв. по-малко спрямо таксите за конвенционалните автомобили).

Целта на промените е да се стимулира покупката на нови автомобили, обясни след правителственото заседание министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. В България има регистрирани около 3,9 млн. автомобила. Голям процент са над 10 години, като средната възраст е 16 години, добави тя. Министър Василева обясни, че политиката на МОСВ е напълно съобразена със стандарта на живот и с икономическите условия в страната. Промените са част от политиката за преминаване към по-нови превозни средства, без да се генерират сериозни тежести за хората, които не могат да си го позволят, каза Ивелина Василева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай