С тези думи екоминистърът накара туристите по морето да посърнат

Ако има някакъв проблем със замърсяването на водата, той не е свързан с Украйна

С тези думи екоминистърът накара туристите по морето да посърнат | StandartNews.com

Черно море по-скоро става по-замърсено, а не по-чисто. Ако има някакъв проблем със замърсяването на водата обаче, той не е свързан с Украйна. Това каза в интервю за БНТ министърът на околната среда и водите Юлиан Попов.

МОСВ е ангажирано с европейското финансиране на водни цикли, а не с изграждане, построяване и поддържане на инсталации. Това е отговорност на общините и ние непрекъснато работим с тях, за да ги подканим да имат адекватни проекти, за да не се стига до подобни казуси, коментира министърът появилите се анализи в социалните мрежи за замърсени плажове по Южното Черноморие.

По отношение на казуса с "Топлофикация Габрово" Юлиан Попов каза, че още през февруари е наложена принудителна административна мярка за прекратяване на работата на централата заради тежко и недопустимо замърсяване и това доведе до забрана за опериране на въглищната част от инсталацията.

"Самата забрана не е достатъчна, тя трябва непрекъснато да се поддържа и да се наблюдава. Собственикът си оттегли искането за лиценз и на практика с тази топлофикация в това ѝ състояние казусът е приключен и се надявам, че е приключен, но подобни инсталации има и на други места и трябва да се работи върху тях", поясни екоминистърът.

Той подчерта, че трябва да работят множество институции координирано и те се подкрепят политически и експертно, за да може в бъдеще да се справят с подобен тип недопустими нарушения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай