Румяна Тодорова: Трябва да върнем Касата на обществото

Румяна Тодорова: Трябва да върнем Касата на обществото | StandartNews.com

София. „Касата трябва да се върне на обществото". Това заяви д-р Румяна Тодорова, шеф на Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) в предаването „Лице в лице" по бТВ. Тя обясни, че в момента НЗОК не е обществена институция, а служителите се водят държавни и това трябва да се промени. Това може да стане чрез промяна в закона и шефа на касата да не се избира от парламента, а чрез конкурс.

Д-р Тодорова каза още, че желае пълна прозрачност в Касата. На сайта на НЗОК трябва да се публикуват отчети за дейността, за да може всички здравноосигурени да се информират какво се случва в институцията, каза Тодорова. Тя допълни, че до момента не е видяла нито един отчет за последните няколко години.

Новият шеф на НЗОК каза, че за един ден работа не е успяла да се запознае в детайли с работата в институцията. Хората, които познавам, ме посрещнаха като стар приятел, но тези, които не ме познават, бяха много стреснати, каза тя по повод връщането й в НЗОК. Тодорова уточни, че е ръководела касата през 2006 година и тогава е постигнала доста резултати с екипа си. Нямам намерения да уволнявам, категорична бе тя и продължи, че не знае защо голяма част от служителите в Здравната каса са били стреснати от завръщането й.

Електронната здравна карта не е нещо просто за правене, каза д-р Тодорова по повод това дали ще предприеме мерки за така желаната карта от много хора и медици. Тя обясни, че за промените ще струват скъпо. „Ще направим одит на системата към момента", уточни Тодорова.

На въпрос дали трябва да се направи задължително изискване да си плащаме осигуровките в продължение на 10 години, Тодорова обясни, че закона за здравното осигуряване е задължителен.

Предстои да се разбере какви са приходите в касата, уточни тя и бе категорична, че не трябва повече да се изразходва бюджета на Касата за странични дейности. Шефът на НЗОК даде пример с това, че в момента липсват парите за онкоболни, както и за много други хора със заболявания. Тя уточни, че трябва да има резерв, от който да се ползват средства за спешни случаи като тежките три катастрофи, които се случиха преди два дни. „Това са рискове, които никой не може да каже колко струват", допълни тя и напомни, че проблемът с бюджета е сериозен.

По повод изказване на Генерал Тонев от ВМА, че се отпускат повече пари по клинични пътеки за частни болници, отколкото за държавни, Тодорова каза, че Тонев е абсолютно прав. Законът не дели лечебните заведения на частни, държавни и общински", допълни тя и изказа съмнение, че изискванията за издаване на лиценз на нови болници са снижени и в контрола на тази дейност трябва да помага и здравното министерство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай