Румен Радев връчва Наградата „Джон Атанасов”

Наградата се връчва на изявени млади български учени в областта на компютърните науки

Румен Радев връчва Наградата „Джон Атанасов” | StandartNews.com

Държавният глава Румен Радев ще връчи отличията на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов” на 7 октомври в Гербовата зала на президентството. Инициативата се провежда за 17-та поредна година, а наградата се връчва на млади български учени в областта на компютърните науки в четири категории.

Наградата "Джон Атанасов" се присъжда за изключителни постижения на български граждани на възраст до 35 години, независимо дали развиват своята научна и изследователска дейност в България или в чужбина.

Грамоти "Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели", екипни отличия в подкрепа на състезателите ни, постигнали най-високите резултати в международни и национални ученически олимпиади и състезания по информатика и информационни технологии, и на техните преподаватели, пише Канал 3.

Грамота "Джон Атанасов – дебютен пробив в компютърните технологии" - отличия за ученици и студенти, постигнали през последната година високи резултати с авторските си проекти.

Грамота "Джон Атанасов – проект с висок обществен принос" - отличия за ученици, студенти и млади учени, чиито индивидуални и екипни проекти, дават принос за решаване на значими проблеми и предизвикателства в национален и световен мащаб, посредством прилагане на компютърни технологии.

Наградата "Джон Атанасов" на Президента на Република България се връчва от 2003 г. насам на изявени в световен мащаб млади български учени в областта на компютърните науки. Сред лауреатите на престижното отличие са настоящи ръководители във водещи изследователски институти и световни компании, които развиват дейност в областта на компютърните науки, включително криптология, компютърна лингвистика, роботика, квантовата информатика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай