Роман Василев: Е-правителството глътна 100 милиона

Работа на парче спъва над 10 години проекта, казва министърът за електронното правителство

Роман Василев: Е-правителството глътна 100 милиона | StandartNews.com

- Г-н Василев, какво ви мотивира да поемете този съвършено нов за българско правителство пост и бихте ли останали на него и след парламентарните избори, ако получите покана?

- Мотивацията ми да заема този пост е възможността да направим нещо разумно и полезно за всички с електронното правителство. Тази мотивация е породена и от дългогодишния ми опит като ръководител на няколко фирми в България и разговорите с колеги от бизнеса. В една модерна икономика много от административните услуги трябва да се предлагат в електронен вид, достъпен за тези, които искат да ги ползват чрез компютри и мобилни устройства. Горд съм, че имам възможността да участвам в този процес. За след изборите, ако изникне въпрос дали ще остана на поста, тогава ще дискутираме. Сега ми е трудно да се ангажирам и да кажа "да" или "не".

- Трябва ли да има и след изборите подобно министерство?

- Според мен и много колеги - да. Това е нужно именно поради засилването на важността на министерско ниво за създаване на държавна политика, стандарти и правила, както за взаимодействие между различните ведомства в администрацията, така и за електронно обслужване на граждани и фирми.

- В едно от първите ви изказвания посочихте, че с правомощията на служебен министър може да бъде изготвен само план за действие. След това казахте, че изграждането на всички основни компоненти на е-управлението ще отнеме 4 години. Защо страната ни изгуби толкова много време и кога ще разполагаме с работещо е-управление?

- От 2002 г. по документи започва развитието на стратегия и планове за е-правителство. През тези над 10 години има много инвестиции, много стратегии, много планове. И, разбира се, има и свършена работа. В момента сме във фаза оценка на това, което е свършено и как то може да служи за база за развитие на едно напълно и ефективно работещо е-правителство. След 3 или 4 години е възможно да има работещо е-правителство в България. Но зависи от начина, по който ще подхождаме оттук нататък.

Планът, който се ангажирахме да направим, ще бъде фокусиран върху това как може да се ползва това, което имаме, да бъде надградено.

- Какво досега ни спираше да действаме по-ефективно, все пак от доста годни се говори за този проект?

- По досегашните ми наблюдения един от основните ключови фактори за това ненапълно работещо е-правителство е разпокъсаността, с която се подхождаше към изпълнението на стратегията за неговото развитие. Надявам се в скоро време да не бъде така. Хубави стратегии има, правени са планове, в момента има действащи проекти, възлизащи на общо около 100 млн. лева (от 2008 г. до сега, финансирани по ОП "Административен капацитет"), които са свързани с развитието на е-правителство. Това не са само проекти, които са в транспортното министерство, но и в съответни ведомства има започнати или във фаза на довършване проекти, които са свързани директно с е-правителството. За съжаление, като че ли разпокъсаният подход е основната причина всички да сме с усещането, че мина много време, а все още виждаме малко работещи услуги. Има и такива, които са развити - НАП, НОИ и други, които дори имат единен портал за влизане. Но все пак това не е цялостното е-правителство, което трябва да има в една европейска държава.

- Какво би променило е-управлението в живота на гражданите и какъв би бил ефектът върху бюрокрацията и икономиката на България?

- Бизнесът или гражданите, които имат нужда да получат или предоставят съответна държавна информация, ще могат да го правят от компютъра или от мобилно устройство, където и да се намират. Това е невероятно улеснение, особено спрямо сегашната ни практика, където много често трябва да вземеш един документ, който да внесеш или в същото ведомство, или в друго. Това изисква много усилия - трябва да се отиде дотам, обикновено си пишем личните данни, плащаме такси и започва едно чакане, докато стане готов документът. След това той се взима и се подава - понякога на гишето, намиращо се в съседство на това, откъдето сме го взели.

Премахвайки тази нужда, хората ще могат по електронен път да заведат искането, да получат информацията и след това по електронен път да я предоставят на този, който я иска. Има много информация, която, ако бъде междуведомствено обменена, ще освободи гражданина или фирмата от необходимостта да участва в процеса. Това много облекчава от гледна точка на време, усилия, пари. Представете си, ако набирането на няколко документа отнема дни или седмици - това да бъде скъсено до няколко минути или дори до нула секунди. През това време ние ще можем да работим, да произвеждаме, което помага на икономиката да се развива. Можем да почиваме, да се обучаваме или да правим други интересни неща, както за нас, така и за тези около нас.

- Кога у нас ще може да се гласува онлайн, според Вас?

- Трудно ми е да преценя. Но по-лесно ще стигнем до една такава цел, ако най-вече решим дали нашата лична карта ще има чип, който да индентифицира кои сме и с тази индентификация да можем да ползваме различни е-услуги, включително и възможност за гласуване. Дори и да имаме в даден момент конкретна дата, която ще посочва откога електронното гласуване ще бъде предлагано в България, пак ще има процес на информиране. Не всички ще искат да го ползват, разбира се тези, които са в чужбина биха били една от първите групи, които биха се заинтересовали. Но да не изпадаме в крайности, че когато го има е-гласуването всички ще минем на него. Има неща, които трябва да бъдат изяснени и съгласувани. Не трябва да говорим за е-гласуване, ако всички ще отричаме, че това е невъзможно или преди да сме определили по какъв начин ще се осигури, не само сигурността на данните, но и това дали точно този човек е гласувал за съответния кандидат или за съответния въпрос на който търсим отговор.

- Мислите ли, че би било подходящо държавата да изнесе част от дейността на е-управлението към частни фирми?

- Смятам, че трябва да намерим оптималния начин за развитие на е-правителството. Чисто практически, смятам, че бизнесът трябва да бъде част от процеса, защото много от компаниите, които досега са изграждали решения, свързани с електронни услуги и обслужване в България, пък и някои оттях и в чужбина, имат опит, който е важен и трябва да се ползва. Смятам, че трябва да се намери начин взаимно да си бъдем полезни. Без такива фирми и познания, ще ни бъде много трудно да наваксаме, защото определено имаме нужда от наваксване, но трябва да се намери подходяща форма не само на финансиране, но и партньорство, защото изграждането на е-правителството е само част от това, което трябва да направим. След това то трябва да продължава да се развива. Това, което ще реализираме, например тази или през следващите години, няма да е достатъчно в един период за след 5 години. След 10 години ще бъде най-вероятно много недостатъчно. Така в процеса на изграждане трябва да се мисли и в посока развитие.

- В страните с работещо е-правителство, изнасянето на част от дейността практика ли е?

- Да, има такива решения, които са изнесени към фирми предоставящи експертизите или ресурсът, който е необходим, за да се изгради и поддържа едно решение, така че това не е нестандартна практика. Това е нормално, както и при автомобилопроизводителите, които правят дизайна, основните компоненти са при тях - двигател, шасито и други важни елементи, за които смятат, че те трябва да носят отговорност. Всичко останало се аутсорсва.

- Имате богат опит, натрупан в глобални корпорации. Според Вас, може ли България да стане IT hub на Източна Европа?

- България има потенциал както за това, така и за други неща. Въпросът е доколко това е част от националната стратегия, образователната система и начина ни на мислене в линия с именно една такава стратегия, ако решим, че трябва да бъдем IT hub.

- Като цяло позитивните нещата в IT сферата у нас като ли се случват от самосебе си?

- В България има почва за IT развитие. За щастие виждам и желание и вече малко по-прагматичен подход към подкрепата на такива инициативи. Eleven StartUp, LAUNCHub - това са инициативи, които са чудесни и дават възможност на хората да реализират своите идеи. Това е много хубаво и полезно, защото на всички нас ни трябва позитивна енергия и среда, където да се развиваме и да творим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай