Робот ще прави безкръвни операции в Майчин дом

Апаратът "Да Винчи" ще се прилага при урологични, гинекологични проблеми, включително злокачествени и доброкачествени тумори

Робот ще прави безкръвни операции в Майчин дом | StandartNews.com

Роботизиран апарат "Да Винчи" за безкръвни операции вече има и в Университетската акушеро-гинекологична болница "Майчин дом". Други четири такива апарата има в Плевен и в още две столични болници. Очаква се до края на годината Майчин дом да сключи договор със Здравната каса за покриване на модерното лечение, съобщи директорът на болницата проф. Иван Костов.

Шест милиона лв. струва апаратът "Да Винчи" в Майчин дом, като са вложени по два милиона лева от МЗ, от Медицинския университет и от болницата. Технологията ще се използва от граждани от цялата страна и тъй като е изключително щадяща за пациентите, ще се преговаря да се покрива от Здравната каса, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Най-важните предимства на новия апарат са прецизността и безкръвният метод на работа.

"Апаратът "Да Винчи" ще се прилага при урологични, гинекологични проблеми, включително злокачествени и доброкачествени тумори", разказа директорът на АГ болница "Майчин дом" проф. Иван Костов.

"До месец и половина трябва да започнат първите операции с "Да Винчи" в Майчин дом. Все още няма записани пациенти, най-важното е болницата да сключи договор със Здравната каса, защото такава клинична пътека има", каза специалистът.

Извън клиничната пътека при платен прием операциите с апарата струват средно около 8 хиляди лева.

На откриването на модерната апаратура присъства Негово Светейшество патриарх Неофит, председателят на НС Цвета Караянчева, Деканът на МФ към МУ проф. Иван Митов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай