Вторник,

Решено! Ето как ще се носят маските в училище

От: СТАНДАРТ -
132
Решено! Ето как ще се носят маските в училище
A
A
A

Учениците от 1-и до четвърти клас, както и децата от предучилищните групи, няма да носят маски по време на учебен час. За коридорите, където децата се смесват с ученици от по-горни класове, маските остават задължителни.

Класните стаи ще трябва да се проветряват поне два пъти по време на часа за най-малко една минута. Това е последното решение на МОН за мерките срещу разпространението на коронавируса в училищата.

Указанията са записани в актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата.

Ако се наложи онлайн обучение и ротация на класовете, учениците от 8-и до 11-и клас първи ще минат към дистанционни уроци.

Маски ще се носят навсякъде в общите пространства на училищата. Учениците ще имат часове по физическо в салона само ако в конкретния час помещението се използва от една паралелка при дистанция от поне 1,5 м между учениците и при редовно проветряване.

При желание на родителите и/или учениците защитни маски за лице могат да се носят по време на целия престой в училище.

Маските няма да бъдат задължителни за учителите по време на учебен час при физическа дистанция от поне 1,5 м между тях и местата на учениците.

При наличие на единични случаи на заболели или карантинирани ученици, учители или други служители директорът на училището издава заповед за преминаване към електронно обучение на отделен ученик или паралелка.

При отсъстващи 10% от учениците поради симптоми на COVID-19 и/или при брой заболели учители, който прави присъствения учебен процес невъзможен, директорът предлага на министъра на образованието и науката преминаване към ротационно или цялостно обучение от разстояние в електронна среда (ОРЕС). Това става след решение или на педагогическия съвет, или на Регионалната здравна инспекция (РЗИ), или на областния кризисен щаб.

При изготвяне на предложението за ротация се спазва принципът в ОРЕС да бъдат не повече от 50% от учениците. В този случай към онлайн обучение първо преминава випускът с най-много заболели или контактни ученици.

В общия случай занятия от дистанция се въвеждат най-напред за учениците в гимназиален етап с изключение на 12-и клас. При продължаващо влошаване на епидемичната ситуация се включват учениците от 12-и клас, както и от прогимназиалния етап с изключение на 7-и клас. Учениците от 7-и клас и от начален етап (I-IV клас) преминават в ОРЕС само в краен случай.

При тъмночервения сценарий – с поне 500 заболели на 100 000 души, всички училища в съответната област преминават изцяло в обучение от разстояние в електронна среда само след заповед на министъра на здравеопазването, която изисква затваряне на училищата. В случай че такава заповед няма, важат мерките, разписани за отделните училища при единични случаи или при поне 10% заболели ученици и/или учители.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички