Религиозно обучение. Препятствията

Двудневна конференция на тема "Религиозното образование в българското училище" организира Богословският факултет на Софийския университет "Св. Климен Охридски"

Религиозно обучение. Препятствията | StandartNews.com

Научният форум е част от събитията, посветени на 100-годишнината на Богословския факултет на Софийския университет.

На събитието присъстваха Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, заместник-деканът на Богословския факултет доц. д-р Андриан Александров,представители на Българската православна църква (БПЦ), експерти от Министерството на образованието и науката, и от Регионалните управления на образованието, преподаватели и учители.

Доц. Костадин Нушев поздрави присъстващите и заяви, че конференцията е инициатива на Богословския факултет във връзка с юбилейната стогодишнина от началото на висшето богословско образование в България.По думите му то винаги е било свързано  както с подготовката на просветени духовници, клирици, така и с компетентни учители по религия за българското училище.

"В празничните Кирило-Методиеви дни, когато всички ние обръщаме духовния си поглед към великото дело на светите братя Кирил и Методий, техните ученици в България,на св. Климент Охридски, предприехме тази академична инициатива да организираме форум, посветен на съвременното състояние, традициите, перспективите, предизвикателствата пред религиозното обучение в българското училище.

"Имаме какво да споделим, имаме нови моменти, които да обсъдим заедно", каза доц. Нушев-цитирано от БТА.

Предстои завършване на новите новите учебници за българското училище, подготвени съвместно от Светия синод и одобрени от Министерството на образованието и науката-добави още доц. Нушев

Доц. Нушев каза, че Богословският факултет през последните години има програма за подготовка, квалификация на учители, които са действащи, за да придобият и педагогическа правоспособност за учители по религия.

Конференцията бе открита от заместник декана на Богословския факултет доц. д-р Адриан Александров, който разказа за предизвикателствата при въвеждане на религиозно обучение в България.

На откриването на конференцията бе поднесено и приветствие от Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Конференцията има за цел е да представи ролята на Богословския факултет и Българската православна църква по отношение на религиозното образование в училище.Ще бъдат представени и добри практики в религиозното образование, разработени у нас.

В конференцията участват представители на Светия синод на Българската православна църква, преподаватели от Богословския факултет и от други факултети на Софийския университет,от Православния богословски факултет на Великотърновския университет, директори на училища, учители по религия и по други учебни предмети. Те ще споделят своя опит в областта на религиозното образование и за неговото интегриране в българското училище, съобщи БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай