Разследват харчовете за кулата в Пловдив

Прокуратурата се самосезира

Разследват харчовете за кулата в Пловдив | StandartNews.com

Графики: бТВ

Окръжна прокуратура – Пловдив, започва разследване на харчовете за кулата под тепетата и грандиозното откриване на Пловдив Европейска столица на културата 2019. Обвинителите в града се самосезираха, съобщи съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Пловдив.

След множество публикации и коментари в различни медии Окръжна прокуратура - Пловдив се самосезира за евентуално извършено длъжностно престъпление, свързано с разходването на средства за откриването на инициативата "Европейска столица на културата – Пловдив 2019" на 12 януари 2019 г.
Възложена е проверка на сектор "Икономическа полиция" при ОДМВР - Пловдив, като е определен 30-дневен срок за приключването й, се казва в съобщението.

Скандалът тече вече втори ден, след като Слави Трифонов обяви в шоуто си, че е наел същата сцена за свой концерт на националния стадион на три пъти по-ниска цена. Снощи водещият показа разбивка по пера.
От община Пловдив и Фондация „Пловдив 2019” заявиха, че сцената е уникална и предстои изготвяне на подробен отчет на направените разходи от страна на германската компания.

Цялостното събитие заедно с 20% ДДС излиза над 2 200 000 лева, обясни Мария Цънцарова в "Тази сутрин" на бТВ. Тя съобщи, че са били поканени представители на общината да обяснят сумата, но са отказали.

Цънцарова представи разбивка на разходите, в която направиха впечатление фрапантни хонорари: 39 000 за продуциране на съдържание, 880 000 за продуциране, 72 000 лв. за техническо планиране на вечерното шоу, 57 000 за инфраструктура. 105 000 лв. са хонорарите на участниците като 20 гайдари са взели общо 4000 лв. Още 4 000 лв. е взел 1 флейтист - най-вероятно така е записан Теодосий Спасов.

Конструкцията на нашата сцена беше измислена специално за това събитие. Не може да се сравни със сцена, която е готова и може да се сглоби в рамките на 36 часа. Нашата 30-метрова сцена, беше измислена така, че да може да издържи на натоварване и силен вятър. Дизайнът на сцената е съвсем нов. Кулата представлява светлинна скулптура, която ние като артисти сме измислили и това е съвсем очевидно, коментира за бТВ Свен Сьорен Байер, артистичен директор на германската фирма, продуцент на събитието.

От проучването на Цънцарова стана ясно, че хонорари са получили дори доброволците - 5000 лв. са взели между 700 и 1000 души. Единствените,които са участвали безплатно в откриването на Пловдив Европейска столица на културата, са 14 деца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай