Радев ще бере ядове в сандвича на Калфин и Дончева

Радев ще бере ядове в сандвича на Калфин и Дончева | StandartNews.com

Цачева е твърдо първа, въпросът е дали ще събере над милион гласа

Димитър Димитров, политолог

- Г-н Димитров, какви са очакванията Ви от предстоящите президентски избори и предхождащата ги кампания? Предстоят ли изненади?

- Макар и условен, отговорът ми е, че изненади не предстоят. По-скоро ще имаме една рутинна процедура, в която кандидатът, който ще бъде избран, е до голяма степен предопределен и това е Цецка Цачева. Подобна прогноза съм направил преди 3-4 месеца. В подготовката на изборите ключов бе моментът в началото на август, след който се разбра, че няма да има един кандидат на левицата. В кампанията ген. Румен Радев, който е регистриран от Инициативен комитет, ще бъде притиснат в сандвича на кандидатурата на Ивайло Калфин и Татяна Дончева, донякъде Пламен Орешарски и кандидатурата на Патриотичния съюз, което значително намалява шансовете неговият резултат да бъде конкурентоспособен на този на Цецка Цачева. Има и известни интриги като например дали ще стигне Цецка Цачева магическото число от милион гласа или ако го надмине - с колко. Ще премине ли подкрепата за ген. Радев 500 000 гласа, как ще се представи двойката на Патриотите, съотнесено към останалите партии, в частност към двойката на Реформаторския блок? Това обаче са детайли, които интересуват много повече експертите, които ще коментират и анализират. Вероятността самата кампания да направи размествания в нагласите, е много малка. Трябва да има някакво голямо сътресение, но не се и досещам от къде би дошло такова. Нека подчертая дебело, че не се намираме в 2013 г., когато в мрачен символ на протеста се превърнаха серията самозапалвания, нито в 2014 г., когато протестиращите в София се събираха всяка вечер. В момента общата конфигурация е такава, че не виждам начин да се мотивират значим масив гласове в полза на кандидат, различен от този на ГЕРБ.

- Кои ще са основните теми, предмет на предизборния дебат?

- Постоянното обсъждане на бежанската криза дава някакво предимство на двойката на Патриотичния съюз, но е и едновременно повод за изтъкване на управленската компетентност на ГЕРБ - и оградата е налична, и спешната финансова подкрепа от Европейската комисия ще постъпи по сметките на финансовото министерство, а и вълната от мигранти изглежда по-скоро овладяна. Постоянното всяване на несигурност и страх могат да разместят някои предпочитания, защото емоциите са важен елемент от нагласите на избирателите и подлежат на манипулации. Те обаче не могат да бъдат доминиращи, освен ако не се появят хиляди чакащи пред порталите на граничните пунктове и потърсят „закрила" по официалната терминология в страната. Подобно събитие по много причини е невъзможно.

- А какво ще определи кои кандидати ще стигнат до евентуален балотаж и кое ще е определящото за победа на втори тур на изборите?

- Очевидно е, че най-големи са шансовете на двойката ген. Румен Радев и Илияна Йотова. Ще обърна обаче внимание на един детайл, който подсказва, че е възможен и друг тип конфигурация. На повторните избори за общински съвет в Балчик победител е ВМРО, на второ място е ГЕРБ и чак тогава в достатъчна дистанция е БСП. Ако съществува евентуална конкуренция за това кой ще получи втория резултат, се очертава състезание между ВМРО, НФСБ и „Атака" и ген. Радев и Илияна Йотова.

- Виждате ли конкуренция на ГЕРБ в дясното политическо пространство?

- Разбира се, че говоренето е такова, че да гарантира на двойката на Реформаторския блок етикета десница или да направи всичко възможно да бъдат припознати Трайчо Трайков и Съби Събев като представляващи десницата. Тези деления са все по-условни освен заради това, че като централна и доминираща партия, ГЕРБ е едновременно и дясна, и силно харесвана от левия електорат.

- Как фактът, че партиите в ляво не постигнаха обединение ще се отрази на резултатите им?

- Ще трябва да изчакаме, за да видим. Като цяло изчезна вероятността да се появи конкурентоспособна двойка на тази, излъчена от ГЕРБ. Отрази се по най-баналния начин. Ген. Радев ще бъде поставен в сандвич от няколко кандидатури, които ще се състезават за традиционно свързаните с ляво гласоподаване избиратели.

- Каква ще е ролята на ДПС в предстоящия вот?

- Това винаги е било енигма във всички президентски избори. Спекулациите сега са свързани с това, че може би част от традиционно гласуващите за БСП ще подкрепят изненадващо кандидатиралия се Пламен Орешарски. Това обаче нито е сигурно, нито ще е масовият случай. Очаквам в районите, в които ДПС има най-голямо влияние, да има разпръснато гласуване и евентуално да се направи преценка какво би било най-полезно за партията след първия тур.

Ако на втория тур изненадващо се появи двойката Цецка Цачева и Красимир Каракачанов, гласоподавателите на ДПС ще бъдат призовани да гласуват за Цецка Цачева. Във всички други случаи е най-вероятно да има разпръснато гласуване и на втория тур.

(Пред Агенция Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай