Радев се опитва да цака с коза на Каракачанов

Радев се опитва да цака с коза на Каракачанов | StandartNews.com

Борисов твърде дълго издържа отказ от реваншизъм

Кандидатпрезидентската кампания е вече в ход, основните играчи заявиха себе си на политическата сцена. Какви са шансовете на всеки един от тях, какви са основните послания на кандидатите за бащи и майки на нацията, какви са силните и слабите им страни? "Стандарт" потърси мнението на анализатора от Центъра за дясна политика Георги Харизанов.

- Как оценявате старта на кандидатпрезидентската кампания - по европейски, по български или по американски образец?

- О, определено по български. И не непременно в негативния смисъл. Първо, заради съкратените срокове както заради закона, така и продиктувани от късното обявяване на кандидата от страна на ГЕРБ. И второ, заради очевидно недораслите за първични избори и вътрешна демокрация родни партии. В някакъв смисъл партиите, които взимат откровено лидерски или на тясното партийно ръководство решения за номинации, изглеждаха доста по-смислено от имитационните напъни за вътрешна демокрация като "допитването" на БСП или електронното гласуване на СДС, които послужиха основно за шеги, роптаене срещу несъобразяването с волята на членовете и мишена за атака от страна на вътрешната опозиция. Особено в БСП. Така че за "първични избори" по американски модел и за ранни кампании, каквато във Франция вече започна, очевидно в България не може да се говори. Все още. И това не е непременно нещо лошо, като се има предвид в каква фаза на развитие се намираме.

- Какво според вас беше посланието на Цецка Цачева в "Арена Армеец"? Сякаш най-силно впечатление направи акцентът за образованието, но не е ли силата на президента по-скоро в областта на правосъдието и вътрешния ред?

- Акцентът за образованието бе изведен от ГЕРБ в последните дни, на фона на забавното отсъствие на Меглена Кунева от темата. Според мен акцентът е в познаването и спазването на конституционните разпоредби, разделението на властите и отношенията между институциите. Нещо, в което г-жа Цачева има опит, несравним с този на останалите кандидати. Силата на президента е в това да има собствено мнение, смелост и воля. Случаят с несъстоялото се назначение на съдия Венета Марковска в Конституционния съд ясно показа, че при наличието на смелост и воля президентът може да бъде изключително креативен в тълкуването и прилагането на законовите му правомощия. И за нас като българи е важно, първо, той да познава добре закона и възможностите си, и второ, да има смелостта да ги прилага.

- Как да тълкуваме думите на премиера Борисов за край на толерантността?

- Като закъснели, това в кръга на шегата. Аз се изненадвам, че той издържа цели две години, след като при показния му отказ за реваншизъм, който би бил съвсем оправдан и в някаква степен очакван след събитията от 2013 година, определени личности и партии отново се опитват да влязат в режима от онези времена. А именно режим на безогледни лъжи и манипулации. Г-жа Корнелия Нинова няколко пъти стъпи накриво с откровено лъжливи сензации, стана ясно, че кампанията срещу Цветан Цветанов в миналия мандат е поръчана и платена от ген. Кирчо Киров. Аферата "Костинброд" ще е вечното петно върху изборите и демокрацията, и не разбирам защо отново се търси връщане в тези времена. Което доведе и до реакцията на Борисов.

- Казвате, че с изключение на ГЕРБ в другите партии има дефицит на лидерство? Това ли ще бъде решаващо във вота?

- Вече не. Сега на ход са кандидатите. И колкото по-скоро видим директен сблъсък между тях, базиран не на лични нападки, а на разговор за ценности, закони и правомощия, толкова по-добре. Разбира се, че се гласува партийно, и разбира се, че голяма част от този партиен вот се дължи на харизмата на лидерите, но оттук нататък всичко е по-скоро в ръцете на кандидатите.

- Някои политически наблюдатели смятат, че не е сигурен балотажът Цецка Цачева-Румен Радев и на финалната права може да стигне и Красимир Каракачанов. Допускате ли го?

- Да. И притеснението на Румен Радев от такъв вариант е все по-очевидно, на което се дължат и странните му опити да говори за завладяване, подмяна на населението и превземане от прииждащи орди. Красимир Каракачанов е много по-добър и по-аргументиран в тази сфера и Румен Радев само губи от този начинаещ националпопулизъм, който се опитва да проповядва.

- Малките партии ще останат малки колкото и силно да крещят. А те крещят силно, защото знаят, че ще останат малки. Това е ваш цитат, смятате ли, че важи и за кандидат-президентите им?

- Не съвсем. И то не защото партиите им са променили поведението си, а защото обективно погледнато и Трайчо Трайков, и Ивайло Калфин имат нужните качества за поста, за който са се кандидатирали. И неслучайно при местните избори например личностите често успяват да вземат много повече гласове, отколкото партийните листи на същата партия. В този смисъл не е задължително един кандидат да остане "малък" в мащаба на партията си - напротив, кампанията дава шанс на личностите да надскочат тясната подкрепа и да привлекат много нови гласоподаватели.

- Очаквате ли компромати и черен пиар? Радев откри себе си в репликата на Борисов "генерал с пола" и извади веднага дъвката "Симитли".

- Нека говорим за щаба на Румен Радев, а не за самия него. Би било по-коректно и по-честно спрямо читателите. Изпускането на нервите на толкова ранен етап, което поначало започна отново от щаба на Румен Радев със сексистките шегички по адрес на председателя на парламента, показва неувереност и натрупано нервно напрежение. Само те си знаят какъв е залогът и защо очертаващата се загуба е толкова голям проблем за инициативния им комитет.

- Изключвате ли възможността на евентуален балотаж Цачева-Радев Реформаторският блок и патриотите да не подкрепят кандидата на ГЕРБ?

- Не изключвам нищо, още повече че кандидатът на реформаторите е кандидат на Радан Кънев, а не на участващите в управлението политици от РБ. Все пак мисля, че крайната безотговорност по отношение на един такъв балотаж и заявките на Радев за преразглеждане на членството ни в ЕС и НАТО, няма да се случи. Тези избори са изключително важни и в огромна степен съдбоносни и аз силно се надявам десните избиратели да осъзнават това.

- Може ли да се окаже решаваща подкрепата на втори тур на ДПС?

- ДПС отдавна обявиха, че няма да дадат подкрепа, която не е официално поискана. Това може да се окаже репутационен проблем за партиите, които биха имали нужда от тази подкрепа преди втори тур. Аз бих преценил много внимателно до какъв отлив би довело "спазаряването" на тези гласове, защото сметката току-виж се оказала отрицателна.

- Вашата прогноза за крайния резултат - първи и втори тур?

- На първи тур според мен ще се разрази оспорвана битка за второто място и силно фрагментиран вот след четвъртото място и надолу. Следващият президент на България се казва Цецка Цачева, което обаче в никакъв случай не значи, че ни чакат скучни и рутинни избори. Напротив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай