Радев: Проектът ми за Конституция изисква легитимно НС

По думите на президента служебният кабинет се справя добре

Радев: Проектът ми за Конституция изисква легитимно НС | StandartNews.com

„Проектът ми за Конституция е много сериозен и изисква легитимно Народно събрание.“ Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Държавният глава добави, че е въпрос на дебат и много прецизиран анализ дали промените трябва да включват изваждането на прокуратурата от съдебната власт.

Той коментира още, че няма информация посланикът ни Тихомир Стойчев да е бил на разговори във финансовото министерство на САЩ и посъветва този въпрос да бъде отправен към МВнР.

Румен Радев подчерта още, че задачата на назначения от него служебен кабинет е да организира честни и прозрачни избори.

"Буквално да се води война с купения вот. Това е едно от най-грозните явления в нашето съвремие. Надявам се полицията и прокуратурата да приложат всички мерки, така че най-сетне да тръгнем да решаваме този проблем", допълни той и даде положителна оценка за работата на правителството на Стефан Янев.

По думите на президента служебният кабинет се справя добре, въпреки наследените проблеми от предишни правителства.

Важно е да има улеснен достъп до конституционно правосъдие, каза преди това в словото си по повод 30-годишнината от създаването на Конституцията на Република България Румен Радев.

„Искам да благодаря за поканата да присъствам и да бъда патрон на това изключително важно събитие. Искам да поздравя организаторите, защото изработването и приемането на нашата Конституция преди 30 години е повратен етап в общественото ни развитие и тя ни постави на картата на демократичните общества. Особено удовлетворен съм от факта, че сред нас са онези народни представители от Седмото велико народно събрание – експерти, които изработиха текста и участваха в дебатите по приемането на проекта. Искам да изкажа най-дълбоката си признателност, а убеден съм и на нашите съотечественици за вашия отговорен труд, мъдрост, кураж и добронамереността, която всеки от вас вложи в този текст“, започна държавният глава.

Румен Радев посочи, че сега действащата Конституция е дала началото на дълбоки реформи в България.

„Тя не бе създадена като временна конституция на Прехода, както постъпиха други държави по пътя на демократичното си развитие. Напротив. Тази Конституция е пълноценен инструмент за държавно управление. Тази Конституция ни преведе през трудни времена. С нея ние станахме пълноправни членове на Съвета на Европа и на Европейския съюз. Ценностите, заложени в нея: демократично управление, върховенство на правото, равенство пред закона, защита на човешките права са ценности и на нашите европейски партньори. Затова през призмата на 30-годишен реален демократичен опит можем да кажем, че тази Конституция се превърна в стълб на българската държавност“, допълни той.

Държавният глава отбеляза, че моделът на успешното държавно устройство представлява хармонична сплав между традиции и нови идеи.

„Затова можем да поздравим създателите на тази Конституция, че те по един изключително успешен начин успяха да съчетаят в нея основните, заложени от учредителите на Първата българска конституция в последните десетилетия на 19 век и да добавят нови идеи и конструкции, заложени като основни начала. Тук е мястото да припомня, че нашата Конституция от 1991 г., сравнена с предходната, и като изработване, и като приемане, е суверенно дело. Можем да твърдим, че тази Конституция е изцяло наша. Разбира се, тя се базира и на утвърдени модели на европейския конституционализъм, но има своята собствена идентичност и се ползва със своя демократична легитимност. Затова и тя е стълбът на днешната българска държава. За да бъде съвременната държава демократична, тя трябва да има съответно своите демократични принципи, заложени в нея, в основния закон. Учредителите на нашата нова Конституция зададоха посоката България да бъде демократична, правова и социална държава. Сега виждаме, че този път не е лек и няма и да е кратък, защото свидетелстват за това и няколкото поправки и нарасналите очаквания в нашето общество за нови промени в Конституцията, които да доведат до усъвършенстване и развитие на някои конституционни институти“, добави той.

Президентът подчерта, че Конституцията трябва да се развива и допълни, че основно трябва да е разбирането, че именно човекът е основна конституционна ценност и трябва да се насърчават всички усилия за защита и гарантиране на неговите права..

„Когато някой ревизира сегашната Конституция или има амбицията да прави нова, според мен трябва задължително да изхожда от тази постановка. Също така е важно да имаме и улеснен достъп до конституционното правосъдие, защото това е гарант всеки гражданин да се чувства пълноценен, силен като личност, че може да има принос в развитието на конституционния модел“, завърши словото си Румен Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай