Сряда,

Радев към Щайнмайер: Очакваме стратегически инвестиции

От: Мартина Суботинова -
334
Радев към Щайнмайер: Очакваме стратегически инвестиции
A
A
A

„България има натрупан достатъчно опит и е готова да привлича инвестиции не само в добив на суровини, а и във сфери с висока добавена стойност. Очакваме стратегически инвеститор от Германия, който да издигне на качествено ново ниво отношенията между бизнеса и институциите.“ Това заяви държавният глава Румен Радев, който проведе среща с президента на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер, съобщиха от прессекретариата на "Дондуков" 2.

Двамата разговаряха в рамките на Срещата на върха на Инициативата „Три морета“, домакинствана тази година от президента Румен Радев в София. В срещата участваха Атанас Пеканов, заместник министър-председател по управление на европейските средства и министърът на външните работи Светлан Стоев.

Президентите Радев и Щайнмайер отбелязаха отличния политически диалог и сътрудничество в сферата на икономиката, което запазва позитивната си динамика въпреки последиците от пандемията. Обща бе позицията, че професионалното обучение, което страната ни развива с подкрепата на Германия, е инвестиция в последващото разширяване на двустранния икономически и инвестиционен обмен.

Припомняме, че президентът на Германия взе участие в президентския панел днес, 8 юли, като подчерта следното: "Германия подкрепя напълно целите на "Три морета" - да се ускори свързаността между народите, особено когато "конкретните проекти съвпадат с визията ни за по-зелена Европа". Освен това "имаме интерес да бъдат засилени връзките север-юг", както трябва да има и "сближаване между Източна и Западна Европа".

Германия не е част от формата, но е партньор на Инициативата заедно със САЩ и Европейската комисия.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички