Пътят на жълтите павета. Кодово име за възмездие

Прокурорите на Кьовеши подхванаха емблематичната настилка

Пътят на жълтите павета. Кодово име за възмездие | StandartNews.com

Примката около виновните за некачествените ремонти на жълтите павета и повреждането на емблематичната за София културна ценност се затяга.

ВИЖ ОЩЕ: Тайната на жълтите павета. Защо днес никой не може да ги направи

Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши е извършила няколко обиска в София във връзка с разследване за евентуална корупция и злоупотреба с еврофондове при ремонта на историческия център на града, включително булеварда с емблематичните жълти павета. Това се посочва в официално съобщение на сайта на Европрокуратурата.

"Пътят на жълтите павета" е кодовото название на разследването, което се ръководи от делегиран прокурор у нас. Щетите са за 3 млн. евро.

Европейската прокуратура започва разследването през есента на 2022 г., след като се самосезира. В процес на проверката са иззети договори, сключени между Столичната община и две търговски дружества, след проведени обществени поръчки.

Според разследването през 2018 г. е сключен първи договор за възстановяване на централната част на София (включително бул. „Цар Освободител“ и площад „Народно събрание“). Две години по-късно, когато вече са извършени редица плащания, договорът е прекратен по взаимно съгласие. Посочената причина е несъответствие между условията на контракта и инвестиционния проект. Отбелязано е също така, че строителните дейности могат потенциално да нанесат щети на Централния военен клуб в София, построен през 1907 г., който има историческа стойност. Въпреки това около 3 млн. евро са платени на изпълнителя, без неустойки за просрочие.

След прекратяването на този договор общината подписва нов с друг изпълнител при същите условия. Новият изпълнител поискал авансово плащане от около 750 000 евро (1,5 млн. лв.) за възстановяване на вековните жълти павета в центъра на града, които са защитени от Закона за културното наследство. Тази сума засега не е изплатена, докато се проучи ситуацията.

Поисканата от МРРБ техническа експертиза обаче установи, че паветата са лошо положени и има и напукани керамични блокчета

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай