Първи версии за стрелбата на границата. Нещо голямо?

Много е важно да се чуе оцелелият военнослужещ, каза Славчо Велков

Първи версии за стрелбата на границата. Нещо голямо? | StandartNews.com

Първи версии за стрелбата по границата с Турция, близо до Елхово. Граничен полицай бе застрелян, след като патрул засече група нелегални мигранти. Стрелецът е избягал в Турция  и се издирва. Според едни от версиите са стреляли мигрантите, според друга – каналджиите.

ВИЖ ОЩЕ: Първи подробности за застреляния полицай. Война с нелегалните мигранти

Двамата гранични полицаи са се натъкнали на нещо много важно и затова се е стигнало до престрелката, коментира за Нова тв експертът по сигурност Славчо Велков.

ВИЖ ОЩЕ: Село Голям Дервент в ужас от мигрантите. Кой е убитият полицай

"Може би тези двама души на границата снощи са попречили или са били пречка за нещо голямо", каза той и добави, че се съмнява, че случаят е свързан с трафиканти и мигранти, тъй като такива не са намерени. „Тези канали за трафик на хора не са само за това, а и за трафик на дрога и канали на терористи“, каза експертът.

ВИЖ ОЩЕ: Зловещо убийство. Застреляха граничен полицай

„Много е важно да се чуе оцелелият военнослужещ, който да каже какво се е случило. Има много въпросителни и много неясноти. Защо другият служител не е останал? С какви защитни средства са били оборудвани?“, попита той.

По думите му е трябвало да се отвърне на огъня. Така е по правилник. Как така другият военен ще остави колегата си и ще се оттегли? Много въпроси има", допълни той.

Той изключи възможността да са стреляли трафикантите или мигрантите. „Това ще им спре доходоносния бизнес. Защо да стрелят?“, попита той.

„Трябва да се установи с какво оръжие е застрелян полицаят“, смята той.

"Не смятам, че е било стреляно от турската страна. Какво ще е основанието за това? Това вече става политически проблем, защото това би означавало посегателство върху държавността", обясни той.

Екпертът по сигурност в Центъра за изследване за демокрацията Тихомир Безлов, коментира в ефира на БНТ, че стрелба от страна на мигранти е безпрецедентна ситуация на наша територия.

"Такова нещо да се стреля по полицай е безпрецедентно по границите в Европа. По американските граници има такива инциденти рядко. Но на европейска граница не съм чул", каза Тихомир Безлов от Центъра за изследване за демокрацията.

За първи път чувам за мигранти с оръжие. Граничните власти предполагам, че носят автоматично оръжие, обясни още Безлов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай