Проверяват здраво ли е бебето без риск от аборт

Проверяват здраво ли е бебето без риск от аборт | StandartNews.com

Около 1000 амниоцентези се правят всяка година в България. Изследването се налага при бременни жени, при които има риск от раждане на дете с генетична аномалия. Благодарение на него всяка година се идентифицират около 60-80 проблемни случая. В същото време обаче при амниоцентезата има риск от настъпване на спонтанен аборт или други усложнения. Статистика за тези случаи няма. За сметка на това има напълно безопасен начин да установите дали бебето ви е засегнато от най-честите генетични аномалии или не.

Пренатест е генетичен тест, който може да каже дали бебето, което носи една жена, е застрашено от най-честите генетични аномалии. Това са синдромите на Даун, Патау, Едуардс, Търнър, Клайнфелтер, както и синдромите на свръхжена или свръхмъж.

Изследването е напълно безопасно за майката и плода. То се извършва, без да се пробива корема на майката и да се доближава бебето по какъвто и да е начин. Това е възможно, тъй като ДНК на бебето циркулира свободно в кръвта на жената. Достатъчно е да се вземе 20 милилитра венозна кръв от бременната, за да се установи липсата или наличието на генетичните проблеми. Тестът може да се направи още в 9-ата гестационна седмица, като точността му е над 99%. Кръвта се анализира чрез "секвениране" от ново поколение в сертифицирана лаборатория - LifeCodexx в Констанц, Германия. Тестът е подходящ както за жени със завишен риск за бременността, така и за жени с нормални показатели.

Ако тестът даде положителен резултат, едва тогава се препоръчва провеждането на инвазивна процедура - амниоцентеза или хорионбиопсия за потвърждение. По този начин ненужните амниоцентези може да се намалят с до 70%.
Пренатест може да се направи в цялата страна, като пълна информация за теста можете да намерите на www.nmgenomix.com и www.prenatest.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай