Ще изгонят ли Мирчев от Софийския?

Случаят е по сигнали на студенти

Ще изгонят ли Мирчев от Софийския? | StandartNews.com

Професорът по социология Михаил Мирчев се отърва с мъмрене, Софийският университет пренаписва правилата в Етичния си кодекс, а студентите продължават да вадят скандални пасажи от лекциите му. Досега ще стигне скандала и ще се осмелят ли преподавателите от Алма Матер да остранят външен лектор, който проповядва расизъм и ксенофобия?

Днес Софийският университет излезе със становище по скандала,. с който се разрази около преподавателя проф. Михаил Мирчев.

След като студенти поискаха от просветния министър Красимир Вълчев и ректора проф. Анастас Герджиков да уволнят Мирчев, заради цитати от лекциите му, в коиот той говори за “антибългарски малцинства”, опасност България да се превърне в “еврейска държава”, имигрантите от Близкия Изток и Азия, които са "неспособни да учат" и са "годни само за някакъв много примитивен ръчен труд", днес Софийския университет излезе със специална декларация, в която не споменава името на Мирчев, но осъжда действията му.

“Софийският университет преутвърждава ангажимента си към традициите на взаимното уважение и разбирателство и решително осъжда всички послания, които с претенцията да бъдат академични, омаловажават други начини на живот и култури, или под друга форма подриват ценностите на равноправието”, се казва в декларацията.Заявява се, че академичните стандарти изключват “стигматизация на индивиди или цели групи”, както и че академичната свобода не позволява подриването на “основополагащи ценности”.

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков от свояа страна, е поел ангажимент Академичният съвет да разгледа предложение за промени в Етичния кодекс, които “изрично да постановяват, че академичната свобода изключва дискриминационни или унизяващи човешкото достойнство послания, основани на расова, етническа или културна принадлежност”.

.От декларация на Общото събрание на Алма Матер става ясно, че вече тече процедура по проверка на сигнала на студентите.В същото време, писма в подкрепа на Мирчев заливат социалните мрежи. Първо това направиха трима студенти по право от трети курс, които събират и онлайн подписка за запазване на преподавателя, а след това с подкрепа излязоха и от студентския клуб "Спаичъ".

С разгарянето на скандала обаче излизат все по-фрапиращи цитати от лекциите на Мирчев. И това вече не опира само по ксенофобия и расизъм, а до морал.

Един от фрапантните цитати е от лекцията му "Шокова дилема пред образованието през 2020". Ето какво преподава на студентите уважаемият професор:

Учете, момичета... в момента трява да си уреждате личния живот.. и да натрупвате ресурс. Знание, самочувствие, дипломи. Имате възможност за контакт с такива хора като мен. Образованието не е просто образование, то е много неща, включително и такива хора като мен...Всеки в пирамидата седи някъде и са много малко хората, които имат контакт с такива хора като мен. Аз се намирам на върха на високата средна класа.. Като позиция, като статус, като доходи. , като самочувствие, като експертност, като всичко.

Ако вие се намирате на шестия етаж, не сте виждали такъв човек като мен. Ако се намирате на седмия, нямате самочувствие, че може да говорите с такива като мен...

И сега стои въпроса, дали не е време, министърът на образованието да престане да се кахъри кой присъствено и кой дистанционно ще учи, а да увеличи контрола върху университетите по отношение на това какво точно се учи. Защото с такива знания от бъдещите социолози няма да очакваме нищо повече от желание да стигнат до високата средна класа.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай