Проверяват бензиностанции по сигнал БПГА

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов съобщи пред репортери, че вече се проверяват сигнали на Българската петролна и газова асоциация за това дали определени обекти работят в рамките на закона...

Проверяват бензиностанции по сигнал БПГА | StandartNews.com

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов съобщи пред репортери, че вече се проверяват сигнали на Българската петролна и газова асоциация за това дали определени обекти работят в рамките на закона, за което спомена премиерът Бойко Борисов по-рано днес при представянето на резултатите от четвъртото тримесечие на 2018 г. за тенденциите и нивата на незаконна търговия с цигари от проучването на празните опаковки.

Маринов информира, че по искане на Асоциацията е била направена среща, на която са обсъдени проблемите в бранша и организацията е подала сигналите, които трябва да бъдат проверени. Сигналите още не са проверени и по тази причина министърът обясни, че не може да даде повече подробности. По време на разговорите с Асоциацията са били обсъдени възможностите за надграждане на съществуващата система за противодействие на контрабандата.

В отговор на въпрос министър Маринов напомни, че в цялата страна се правят проверки за контрабанда на цигари, като допълни, че "червените точки" са по пограничните райони. Той напомни, че всеки гражданин има право да внесе легално определено количество цигари и допълни, че не е случайно, че Свиленград е с най-голям процентен дял на контрабандата. Министърът обаче изтъкна, че този дял намалява и даде за пример Хасково, където този дял от 27 на сто е намален на 12 на сто. Той допълни, че има много опити за пренасяне през "зелена граница" на такава акцизна стока, което става с високопроходими коли. Той изтъкна още, че след разкриването на нелегалните фабрики нивото на организира престъпност в този сегмент е по-ниско и се използва предимно "куфарна търговия" и пренасяне през "зелена граница" на по-малки количества контрабанда, основно от съседни държави. Маринов каза още, че почти всеки ден има задържани количества контрабанден рязан тютюн.

Министър Маринов съобщи, че е била поставена темата за финансовото стимулиране на работещите в секторите за борба с контрабандата при успешни акции, които водят до приход в бюджета и превенция на кражба от него, за което, по думите му, е необходимо да има законодателна воля. Маринов напомни, че към момента това става централизирано и отбеляза за решенията на МС за два пъти с по десет на сто увеличение на полицейските заплати, като парите са от повече събрани приходи в бюджета.

В отговор на въпрос министърът каза, че би трябвало да има автоматизирана връзка между психиатричните клиники и МВР, в частност КАТ, а сега тези лечебни заведения имат ангажимент да уведомяват за настъпили промени в психичното здраве на човек, който има шофьорска книжка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай