Пролетта пробуди Кюстендил за нов живот

Моника Йорданова бе избрана за "Девойка Кюстендилска пролет" и символ на града

Пролетта пробуди Кюстендил за нов живот | StandartNews.com
  • На 21 март тържествата започнаха с молебен за здраве и продължиха с празнична програма
  • Моника Йорданова бе избрана за "Девойка Кюстендилска пролет" и символ на града

"Природата се пробужда, а с нея и ние отваряме широко сърцата си, за да приемем обичта, която ни заобикаля. Разтваряме ръце, за да прегърнем надеждата, обсипваме я с вяра и я превръщаме в дихание - дълбока глътка въздух за нов живот.

Нека обичта и вярата помежду ни бъдат двигателите на бъдещото ни развитие. Нека пребъдат традициите, които ни завещаха нашите предци, да пребъде Кюстендил в новото начало здрав, успешен и цъфтящ, също като Пролетта!"

Празникът "Кюстендилска пролет" e знаков за град Кюстедил. Патентован е в патентното ведомство на България. Емблемата на празника представлява слънчев диск, с ябълков цвят в средата и три зелени лястовици, които го обгръщат. 

Празникът "Кюстендилска пролет" е осъвременено културно наследство и пресъздаване на древната местна традиция; той е съчетание от култовите практики на траки и римляни, допълнен от християнската семантика на Средновековието и почитта за Свети Четиридесет мъченици и посветеното им оброчище нa хълма над града - Хисарлъка.

Традицията по тържествено посрещане на пролетта датира от 1966 година. Всяко година няколко дни преди празника на града се провежда конкурсът "Девойка Кюстендилска пролет". Изборът е в три кръга, като единият от тях е единственият по рода си в България тур с народни носии, съхранявани в Регионалния исторически музей в Кюстендил.

Избира се девойка, която символизира идването на пролетта, младостта, пробуждането на природата и надеждата за нов живот.

За 56-ти път на 18 март бе избрана "Девойка Кюстендилска пролет".

Носителка на титлата и символ на града е Моника Ивайлова Йорданова, първа подгласничка е Мирела Николаева Славова, втора e Диана Борисова Георгиева. Девойките са нежната стъпка, с която пролетта идва; младостта и новата надежда, подобно на трите нимфи - Харитите /богини на плодородието/ от древните оброчни плочки, намерени под Хисарлъка.

"Девойка на публиката" е Радина Антова Петрова, която бе избрана чрез SMS гласуване, продължило и по време на спектакъла.

  • Журито бе от носителки на титлата "Кюстендилска пролет" през годините

Победителката в конкурса "Девойка Кюстендилска пролет" 2023 получава парична награда от 1500 лв., а двете й подгласнички и "Девойка на публиката" - по 850 лв. Всички участнички получават подарък от Община Кюстендил - официалните тоалети и обувките, с които участват в спектакъла, както и луксозни албуми със снимки.

Водещи на програмата бяха артистите Игор и Иван, а за празничното настроение се погрижиха група "СкандаУ", Трио "Фида" към хор "Нуша" и "Чинари Drums".

  • Спектакълът се проведе на открита сцена на площад "Велбъжд" гр. Кюстендил

Той беше наблюдаван и от стотици хора онлайн  в YouTube канала на "Отдел култура и духовно развитие"

По традиция на 21 март тържества започнаха с молебен за здравето на кюстендилци, отслужен на площад "Велбъжд" по случай празника на града.  В центъра на Кюстендил новоизбраните девойки приеха от своите предшественички богатствата, дадени на града от Бога - минералната вода, хлябът и плодовете -  щедростта на кюстендилската земя.

"Бъдете здрави и благословени! Нека пъстрите цветове на пролетта ви зареждат с щастие и положителни емоции. Нека заедно да продължаваме да пазим прекрасните си традиции. Честита пролет, Кюстендил", пожела на жителите и гостите на града девойката символ на пролетта и надеждата - Моника Йорданова. На сцената на площад "Велбъжд" артистите от Ансамбъл "Пирин" представиха спектакълът "През девет планини".

Кметът на град Кюстендил  Петър Паунов поздрави стотиците кюстендилци и гости на града. "Отново ни събра онзи дългоочакван миг, в който със задоволство изпращаме тягосната въздишка на отиващата си зима. И няма облак, който да скрие онзи светъл лъч, който се устремява към всяко сърце, защото вече сме галени от този благоуханен вятър, който донася уханието на всяко цвете. Красотата на великото в малкото. Птиците и животните вече носят своята небесна любов, а ние сме изправени до ярките символи на Кюстендил - трите лястовици, хванати една за друга. Символизиращи троичното единствено по пътя към мира и спасението. Честита пролет, Кюстендил! Честита пролет, Българийо, родена да даваш живот през вековете!"

  • Празникът продължи на сцена "Базиликата" в лесопарк "Хисарлъка"

Там по стар обичай Девойка "Кюстендилска пролет" отправи поздрав към жителите и гостите на града по повод настъпването на първия пролетен ден.

За слънчевото и празнично настроение се погрижиха кюстендилските изпълнители Симона Петрова - Мона, Димана Крумова и Кристиян Янкулов.

За втора поредна година на площад "Велбъжд" Община Кюстендил организира изложението-базар на цветя и декоративни растения. Инициативата има за цел да подкрепи местния бизнес и да стимулира желанието на кюстендилци да украсят своя град.

С решение на Общинския съвет в Кюстендил ╒73 от 30 април 1992 г., 21 март се превръща от традиционен в официален празник на града.

На този ден хората се поздравяват с типичния само за Кюстендил поздрав: "Честита Пролет!" .

Да, пролетта идва навсякъдеЕ но всяка година нейният неудържим полет започва от хълма Хисарлъка над Кюстендил.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай