Проф. Кантарджиев: Бруцелозата има продължителен инкубационен период

Проф. Кантарджиев: Бруцелозата има продължителен инкубационен период | StandartNews.com

Бруцелозата има продължителен инкубационен период. С тези нови два случая не нараства опасността от разпространението на болестта, защото това става само с разпространение на болни животни. Това заяви пред „Фокус" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, по повод потвърдените положителни проби за наличие на болестта бруцелоза на още двама в община Рила. С тях заболелите от бруцелоза стават общо 13 на брой.

„Ако не се допусне изнасянето на животни и продаването им в други части на страната, опасност от разпространение няма. Всички животни, които са на място, ще бъдат проверени и ако са болни, ще бъдат ефтанизирани", посочи проф. Кантарджиев.

Болестта не може да се разпространява от човек на човек, припомни експертът. „Най-честият начин за разпространяване е употреба на нетермично обработено мляко и млечни продукти от болни животни, както и контакт с болни животни по време на тяхното раждане", коментира още Кантарджиев. И призова всички стопани на селскостопански животни, веднага да потърсят професионална ветеринарна помощ, при първото забелязване на симптомите на болестта.

„Съветвам също стопаните да не купуват животни от съседни нам държави – Гърция, Македония, Турция, Сърбия. Те може да са евтини, но има голям риск да бъдат болни. Вкара ли се инфекция в страната, ще доведе до големи икономически и здравни загуби", обясни проф. Кантарджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай