Проф. Атанас Тасев: Не искахме "Син поток" и той ни заобиколи

Проф. Атанас Тасев: Не искахме "Син поток" и той ни заобиколи | StandartNews.com

Решение на кабинета за замразяване на "Южен поток" заради форсмажор ще ни спаси от претенции

Проф. Атанас Тасев ,
енергиен експерт

С изявлението си след срещата си с тримата влиятелни американски сенатори, че е разпоредил спирането на всички действия по изграждането на "Южен поток", премиерът Пламен Орешарски като опитен политик даде ясен сигнал, че в проекта вече е внесен геополитически елемент.

Защото трябва да признаем, че на световната карта ние сме твърде малка държава, за да противостоим адекватно на великите сили, колкото и много да ни се иска да правим това.

Все пак прави чест на нашето правителство, че толкова дълго време издържа силния натиск от страна на Брюксел. Всички си спомняме, че още преди месец еврокомисарят Гюнтер Йотингер заяви, че докато не се оправи проблемът с Украйна, няма да има "Южен поток". Това беше официално изявление, публикувано в медиите, само че от него реално не последна нищо. Но когато в проекта се намеси и Чичо Сам, реакцията ни беше мълниеносна.

Разбира се, за всички е ясно, че натискът срещу Русия е и ще бъде колосален. Но никога не бива дори и за миг да забравяме, че Русия също е велика сила и затова трябва много да внимаваме докъде и как можем да се отнасяме спрямо нея.

Нека само си припомним проекта "Син поток". През 1998 г. нашите политици се опънаха на Русия за изграждането му. Руснаците тогава ни предлагаха транзит на 36 млрд. куб. м природен газ, а не на 18 млрд., както все още продължаваме да транзитираме. Само че кабинетът "Костов" се противопостави на проекта, включително и с мотива, че по дъното на Черно море не може да бъде изградена тръба.

Както обаче видяхме, руснаците го направиха

и заобиколиха България.

Така че Русия винаги досега е давала достатъчно доказателства, че когато реши нещо - го прави.
Това - първо. Второ, важно е да не се забравя, че "Южен поток" е инвариантна схема по отношение на политическата нестабилност в Украйна. Така че с "Южен поток" Русия не воюва с Европа, а напротив - доказва своята лоялност към нея. А Европа в дългосрочен план ще има нужда от нови тръби и нови доставки на газ, независимо от т.нар. "шистова революция". Защото никой не дава гаранции на каква цена след 2-3 години ще дойде шистовият газ. Освен това доставката на газ по тръби не зависи нито от бури в морето, нито от цени на световните пазари. Тя зависи само от сключените договори, които могат да се планират и на определен период да се предоговарят и по отношение на цените, и на количествата.

Тук трябва да се уточни нещо важно. Изразът, който беше тиражиран след изказването на премиера Орешарски, че "спираме" "Южен поток", просто не е верен, тъй като не можем да спрем нещо, което така или иначе все още го няма. С изявлението си премиерът направи анонс, че в проекта "Южен поток" се намеси геополитиката, но лично той няма право да се намесва в конкретни търговски отношения. Единственият инструмент, с който сега могат да се защитят националните интереси на България, е да бъде взето спешно решение от Министерския съвет за замразяване на проекта поради форсмажорни обстоятелства. А какво по-убедително форсмажорно обстоятелство от политическия риск, пред който беше изправен "Южен поток" - един

икономически изгоден проект за нас, Русия, ЕС

и за всички държави, през които преминава.

Ползата от такова решение на МС ще е, първо, че всички действащи клаузи по проекта "Южен поток" се замразяват, вследствие на което се блокира възможността за евентуални претенции срещу нас.

И от юридическа, и от финансова гледна точка ние като малка страна нямаме никакви други полезни ходове срещу големите държави.

Както знаем, за другия голям проект - АЕЦ "Белене", освен Решение на Министерския съвет беше гласувано и решение от Народното събрание. Тъй като обаче тук нито ние, нито другите участници в проекта "Южен поток" имаме интерес от неговото действително спиране, трябва да се приложи по-меката мярка - вземане на решение само от Министерския съвет, от което ще можем да излезем много по-лесно при промяна на макрорамката. А макрорамката в случая е най-неприятното нещо, намесването на геополитиката в чисто икономически отношения, каквото открай до край е проектът "Южен поток".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай