Пробват нова система за плащане на такса смет

Трябва да въведем системата "замърсителят плаща", която не е въведена в България

Пробват нова система за плащане на такса смет | StandartNews.com

Подходящи глоби за замърсяване иска министърът на околната среда и водите Юлиян Попов. За големи замърсявания са необходими големи глоби, до равнище на банкрутиране на предприятия, ако щетите са големи, заяви той в интервю за бТВ.

По думите на министъра е добре да имаме добре организирана система за разделно събиране на отпадъци, така че отпадъкът да може да бъде събиран и изхвърлен, а не хората да не знаят какво правят.

"Трябва да въведем системата "замърсителят плаща", която не е въведена в България. Ние сме единствената страна в Европейския съюз, в която се заплаща на база данъчна оценка, а не на база на това колко боклук си произвел", посочи екоминистърът.

Той отбеляза, че от другата година някои общини ще въведат подхода пилотно и изрази надежда след 2-3 години той да бъде въведен в цялата страна. За целта трябвало да се въведат компютърни технологии.

По думи на Попов отпадъците са много ценен ресурс. "Въпрос е на култура, на организация и на политика. Въпрос на пазар е, в който ние да създадем търсене", обясни той по време на акцията по почистването в Созопол, организирана от Института по океанология към БАН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай