Проблемът с КТБ ще се реши, но политиците да мълчат

Проблемът с КТБ ще се реши, но политиците да мълчат | StandartNews.com

Бившият финансов министър Симеон Дянков отскоро е член на Надзорния съвет на руската банка "Внешторгбанк" (ВТБ), която държи 30% от акциите на поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка. Дянков беше във Виена, за да представи книгата си "Кризата на Еврото. Поглед отвътре". Той сподели пред местното българско издание "БГ Глас" мнението си за ситуацията в банковия сектор, както и за политическата и икономическа ситуация в страната.

- Какво знаете за намеренията на ВТБ за подкрепа на КТБ и как оценявате ситуацията в банковия сектор в България?

- Моята роля в борда на ВТБ е на независим член. От 11 члена четирима сме такива, което означава, че ние нямаме изпълнителни функции. Така че съм много далеч от ресурса, който отговаря за международните проекти.
Българската банкова система вече дълги години е управлявана много добре и има доста резерви - както в БНБ, така и във Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Моето мнение, без да съм страна и да познавам напълно сегашното състояние, е, че нашата банкова система без никаква помощ от Русия, Катар, или от други страни, може да се справи с проблема с КТБ.
Има достатъчно ресурс и по-важното - достатъчно добре подготвени експерти в БНБ, които вече 20 години работят в тази област. За мен бъдещето е това, а и БНБ изглежда върви към това решение - със собствени средства и знания да решат проблема. Спрямо цялата ни банкова система това е сравнително малък проблем - от гледна точка на активи и на капитал и той може да се реши без никакви външни намеси.

- След като КТБ беше поставена под особен надзор и медиите и хората започнаха да правят аналогии със ситуацията през 1996 г., когато банковата ни система рухна. Причините са, че и тогава и сега управлява БСП, и че и в двата случая политиците ни убеждаваха, че всичко е наред. Могат ли наистина да се правят такива аналогии?

- Не мисля. Всеки политик така или иначе трябва да казва, че положението е стабилно. Ако си в политиката, независимо дали министър или депутат, ти трябва да казваш, че всичко е наред. В противен случай би могъл да всееш паника, която внезапно да влоши нещата.
От тази гледна точка аз по-скоро не разбирам тези, които около кризата с КТБ започнаха да коментират, че БНБ и политиците е трябвало да реагират по друг начин. Това са моменти, в които всички политици - бивши, настоящи и бъдещи, трябва да мълчат и да оставят на националната банка да се справи с положението и чак след като реши кризата да каже какво е било действителното положение. Разчитаме тогава на банката да е честна и нямам съмнение, че БНБ ще го направи.

- Как ще коментирате ситуацията в България в последната една година, особено в светлината на факта, че миналата седмица МВФ за първи път от много време насам намали кредитния ни рейтинг?

- Нестабилна ситуация, провокирана от това, че политическата конюнктура е нестабилна. Тогава е много трудно на който и да е експерт, политик или министър да води последователна политика.

- При представянето на книгата казахте, че сегашното правителство е нанесло "много поражения" на България. Колко големи са всъщност тези поражения и колко време ще отнеме на едно следващо правителство да ги поправи?

- Едно правителство не може да ги поправи, според мен. Ще трябва да се жертва и следващото правителство евентуално, което сигурно няма да е същото. Всъщност се оказа така, че в България, след 5 много тежки години на финансова криза, където според мен ние сравнително добре удържахме стабилността, дойде времето да тръгнем към растеж и развитие, и тази година, в която другите тръгват нагоре на нас ни е политически нестабилна. Тази разлика прави нещата особено трудни, най-вече при липса на реформи или при спрени такива.
Давам пример с пенсионната реформа. Ние две години се борихме да въведем сравнително минимална пенсионна реформа. Това не беше нещо революционно, не беше нещо особено оригинално. Просто нещо, което другите го бяха правили и на нас ни се наложи, за съжаление, пак да го направим. Пробвахме през 2010 г. - не успяхме, през 2011 г. успяхме.

Много трудна политически реформа. И премиерът Борисов загуби много от това, и аз също, както и цялото правителство и парламент тогава. Защо трябваше тази реформа да се замрази? Беше ясно, че ако я няма, дисбалансът в държавния бюджет се увеличава с 200 млн.лв., защото повече от 50% от средствата за пенсии идват от бюджета. Това си е директен дефицит. Замразяването на реформата е чист популизъм, който не е и ефективен, защото е ясно, че тази реформа ще трябва да продължи.

Но когато я забавиш внезапно, се появява сравнително голяма дупка в бюджета.
Ако тази дупка се появи след няколко години на сравнително добър растеж, може би можеш да я покриеш. Но като се появи след 5 години, през които всичките коментари са били: "Вие затягахте, затягахте колана - е, вече няма накъде", и като имаш внезапно няколко милиарда лева дефицит, откъде да ги вземеш тези пари?

- А как виждате оттук нататък България политически и икономически?

- Страната има сравнително добра база за икономическо развитие. Ние имаме добро селско стопанство, добър туризъм. Имаме все пак и някои сектори в производството като химическа промишленост и текстил, които са сравнително добри и конкурентоспособни.
Имаме голям проблем в сектор енергетика, защото той е дълги години неконкурентоспособен, а от него зависят много други сектори. Някое правителство трябва да го реши. Но никое правителство до този момент не е казало: "Ще решим този въпрос каквото и да ни струва". Не казвам, че има голям шанс това да се случи. Но сме виждали в някои други страни, когато се стигне до този проблем, политиците се жертват. И според мен специално за сектор енергетика трябва да има жертви.

- Кой ще управлява България след следващите избори?

- Честно казано на този етап не завиждам на следващите управляващи, които и да са те. Изглежда, че ГЕРБ значително увеличава разликата си спрямо другите партии, но не им завиждам. Въпросът е, че те ще влязат след тази година в четири тежки години плюс още една преди това управление на социалистите, която също беше влизане в кризата. Когато имаш 6 тежки години, нито хората и бизнесът имат някакъв финансов ресурс да издържат, нито пък имат търпението.

(Със съкращения)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай