Приятелски игри около чиновника със записите

Иво Костов взел фирмата си Ангел Ангелов, двамата купували имоти

Приятелски игри около чиновника със записите | StandartNews.com

Странни обяснения даде в сутрешния блок на бТВ Иво Костов, който е сочен за съучастник на чиновника в МОН Ангел Ангелов. Ангелов беше посочен от министъра на културата Боил Банов като информатора на БСП, предоставил записа „Ало, Банов съм”. За него Банов заяви, че заедно с Костов рекетират със записи, стоят на входа и на изхода на европроектите, дори пукат гуми. Ангелов първо работил в културното министерство, после се прехвърлил в МОН. Занимава се с европейски проекти.

Костов се представи като лекар анастезиолог, който все още дава дежурства в общинска болница. В същото време обаче бил експерт по европейски програми от 20 години.

Костов заяви, че е в „нормални приятелски отношения” с Ангелов. Първо съобщи, че Ангелов му прехвърлил през 2009 г. консултантската си фирма преди да отиде на държавен пост, после уточни, че я бил купил. Не успя да си спомни обаче за колко пари. 1000-2000 лв. трябва да е било, толкова вървят тези фирми, каза Костов. От тогава до днес компанията е осъществила 10-15 проекта. През нея минали европроекти за десетки милиони евро.

Костов отрече Ангелов да му е съобщавал, че е правил записи на Банов, твърди че двамата не стоят на входа и на изхода на европейските проекти. В същото време обаче заедно купили 4 имота.

Наскоро Костов бе уличен от Кирил Гератлиев,  директор на Изпълнителна агенция „Наука и образование за интелигентен растеж” в МОН, че на заседание на комитета по програмата е съобщил конфиденциална информация, която няма как да притежава и е могъл да получи само от вътрешен човек. Костов отрече да е получавал информацията от ангелов и на свой ред обвини Гератлиев в некомпетентност. От името на Ангелов и още три служителки в МОН анестезиологът съобщи, че са подали сигнал срещу Гератлиев в прокуратурата.

Данни за изтичане на информация от Министерството на образованието за европроекти има още от края на 2017 г., каза по-късто пред бТВ просветният министър Красимир Вълчев.

Става въпрос за изтичане на информация, която по същността си не трябва да бъде публична, тъй като създава предпоставки за манипулиране на оценителния процес. По думите на министъра това означава, че „някой от бенефициентите знае как се развива оценителният процес”.

„Съмненията, че тази информация изтича по линията Ангел Ангелов – Иво Костов, се затвърдиха в агенцията през ноември миналата година – Кирил Гератлиев ми докладва”, каза министърът. Получава се своеобразна коалиция срещу Кирил Гератлиев, започват сигнали срещу него за упражнен натиск, тормоз. От друга страна, получих сигналите на Гератлиев за изтичането на информация”, обясни още министърът

Според него връзката между Ангел Ангелов и Иво Костов е била публично известна в консултантски и академични среди. „Оказа се, че са комуникирали с много представители на академичните среди, които са имали такива проекти, а след това се потвърди връзката от тяхната свързаност с фирми и имоти”, посочи Вълчев. По думите му проверката в министерството също е потвърдила данните за свързаност на тези лица.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай