Превозвачите ще плащат тол такса по три начина

с маршрутна карта, чрез бордово устройство или чрез GPS тракер

Превозвачите ще плащат тол такса по три начина | StandartNews.com

От 1 март стартира тол системата и превозвачите имат възможност да ползват един от трите алтернативни начини за тол таксуване по републиканската пътна мрежа – с маршрутна карта, чрез бордово устройство или чрез GPS тракер. Това заяви пред Нова телевизия председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски.

Той подчерта, че няма монопол в тол услугата и четири дружества са включени в регистъра на Националните доставчици на услуги, а с два от тях АПИ има договори и те оперират на пазара. В списъка на Доставчиците на декларирани данни са регистрирани 14 дружества доставчици на GPS данни и те могат да предоставят услугата след договор с НДУ. В рамките на 7% комисионна, които ще получават доставчиците на услуги, ще бъдат покрити всички разходи по таксуването и няма да има допълнителни разходи за превозвачите, обясни той.

Георги Терзийски съобщи, че в последните дни тол системата е подлагана нееднократно на хакерски атаки, но и тогава всички търговски канали на АПИ са продължили работа. Той посочи, че с въвеждането на тол системата се засягат много интереси, тъй като функционалностите й не се отнасят само до прякото събиране на пътни такси, но и до обмена на информация с Агенция „Митници“, НАП и МВР с цел по-добра ефективност в техните контролни дейности.

Председателят на АПИ заяви, че не е генериран нито един електронен фиш за липса на е-винетка в пътните участъци около София и Варна, които днес с решение на Министерския съвет бяха извадени от Списъка на републиканските пътища, за които се заплаща винетна такса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай