Превърнаха Кончита в жертвен козел

Третият пол е измислен термин, сексуално различните станаха политическа мишена

Превърнаха Кончита в жертвен козел | StandartNews.com

Брадатата певица на токчета Кончита Вурст шокира света. Какво се крие зад триумфа й на "Евровизия" - талантът, скандалът, който продава, или пък тънката политика за налагане на третия пол в ЕС? Какво се крие всъщност зад понятието "трети пол". Днес предлагаме мнението на сексолога доц. д-р Румен Бостанджиев.

Доц. д-р Румен Бостанджиев, д.м., сексолог

- Има ли понятие "трети пол"?

- Понятието "трети пол" е въведено от журналисти и е част от манипулативната профанизация, която свежда сложните феномени до елементарни клишета, удобни за бързо смилане от примитивна публика. Различията в човешката сексуалност са многобройни и в съвременната наука за човека те се означават с диференцирани термини, позволяващи ясно разграничаване. Обединяването им в измисления термин "трети пол" е единствено с цел всички сексуални различия да бъдат превърнати в по-удобна мишена за дискриминативно поведение от страна на злонамерени групи.

- Защо ни шокира една жена с брада - Кончита Вурст?

- Всяко необичайно нещо привлича по-силно вниманието. Дали и как вниманието ни ще бъде задържано е друг въпрос. В съвременна Европа темата за толерантността към различията е особено актуална. Истинската толерантност обаче предполага компетентност, емпатия и наличие на ясни хуманистични ценности. Когато някой от тези компоненти отсъства, различията вместо толерантност пораждат дискриминация.

- Продава ли различната сексуална ориентация?

- Различната сексуална ориентация е феномен, който се използва от доста време с различни манипулативни цели. Част от тази манипулация е свързана с дискриминативни внушения, които представят сексуалното различие като "обществено опасно". Най-нелепото твърдение е, че хомосексуалните са педофили. Не по-малка манипулация съществува и в някои медийни проекти, които разчитат основно на шокиращите, измислени сексуални метаморфози на даден изпълнител, нямащи нищо общо с реалното му сексуално състояние.

- Защо политици и общественици са по-често изкушени да се заиграват с различната сексуалност?

- От край време всяко различие в социалните групи се е използвало от манипулативни лидери като възможност за злонамерено обединяване на общността срещу "общия враг". Този феномен в груповата психология е известен като нарочване на "жертвен козел", който трябва да бъде ритуално убит в името на общото благополучие. Едно от най-трагичните жертвоприношения на хомосексуални е това, извършвано от нацистите по време на Втората световна война. За съжаление и днес някои шамани на националистически партии и религиозни общности безнаказано използват езика на омразата срещу сексуално различните като средство да печелят политически електорат. Любопитно е, че колкото по-малко конструктивни идеи за социална промяна предлага дадена политическа партия, толкова повече тя залага на омразата към сексуално различните, които реално с нищо не заплашват обществото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай