Преглеждат безплатно за миома на матката

За първи път в България трите големи акушеро-гинекологични болници в столицата се обединяват в съвместна информационна кампания за безплатни прегледи на жени с миома на матката...

Преглеждат безплатно за миома на матката | StandartNews.com

За първи път в България трите големи акушеро-гинекологични болници в столицата се обединяват в съвместна информационна кампания за безплатни прегледи на жени с миома на матката. Първият скринингов проект за миомна болест се провежда под егидата на Столична община с личната подкрепа на кмета Йорданка Фандъкова, като събира за първи път в обща кауза трите водещи АГ болници у нас – общинските I-ва САГБАЛ „Св. София“, II-ра САГБАЛ „Шейново“ и държавната университетска акушеро-гинекологична болница СБАЛАГ „Майчин дом“.

„За нас превенцията и профилактиката са водещи, а жените заслужават да бъдат информирани и да получават помощ в лечението на едно от най-често срещаните гинекологични заболявания,“ заяви кметът Фандъкова.

Столична община първата подкрепи организиран скрининг на рак на млечната жлеза, като досега са реализирани четири скринингови програми за изследване на рака на млечната жлеза, на щитовидната жлеза, на простатата и изследване на бял дроб. Целта на всички тези изследвания е превенция, прегледи, информираност на хората и съответно, при необходимост, насочване към специалисти.

„В рамките на един месец, веднага след края на грипната епидемия на 5 февруари, трите болници започват безплатни прегледи и консултации, като записванията вече са възможни“, заяви директорът I-ва САГБАЛ „Св. София“ д-р Гергана Коларова.  Прегледите ще се извършват само с предварително записване. Те са предназначени за жени с изразен рисков фактор – пациентки с поставена диагноза миома, както и такива, които вече са претърпели лечение или са в рисковата група на нераждали жени на възраст между 35 и 40 години, подчерта тя.

Миомите на матката са най-честите доброкачествени тумори, засягащи 20-40% от жените в репродуктивна възраст. По данни на Националния център по Обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването годишно у нас с тази диагноза се хоспитализират над 5200 жени. Миомите на матката най-често се лекуват оперативно, като симптоматичните миоми са водеща причина за отстраняване на органа (хистеректомия).

„Миомата е доброкачествен тумор и не е причинител, нито първо проявление на рак. Не всяка миома трябва да се оперира и не всяка матка с миома трябва да се отстранява. Важно е жените да знаят, че миомата не е симптом за предраково състояние и че може да се лекува не само оперативно, но и медикаментозно,“ заяви инициаторът на кампанията проф. д-р Иван Костов,  директор на университетската АГ болница „Майчин дом“.

За момента няма статистическа информация за броя проведени операции на миома на национално ниво, но обобщените данни на трите най-големи АГ болници в столицата показват, че средно всяка десета гинекологична операция там е поради миома, а годишно над 400 от оперираните жени губят своя детероден орган в следствие на тази диагноза.

Директорът на II-ра САГБАЛ Шейново д-р Румен Велев подчерта, че заболяването е многолико, може да съществува без симптоми, както и да има тежки проявления, а лечението трябва да се съобрази с редица фактори, индивидуални за всяка жена.

Възможността жени с миома на матката да се лекуват в амбулаторни условия би допринесло за съхраняване на детеродната способност на жените, особено важно за България в години на ясно очертаваща се демографска криза. Изчислено е, че ежегодно в ЕС се провеждат близо 300 000 хирургични интервенции по повод миома, от които с отстраняване на органа (хистеректомия) са свързани 230 000 операции.

Записванията за безплатни прегледи вече са възможни чрез контактите на всяка от болниците, които участват в кампанията.

СБАЛАГ „Майчин дом“ – 02/ 917 24 42

I-ва САГБАЛ „Св. София“ – 02/447 02 76

II-ра САГБАЛ „Шейново“ – 02/965 94 70

Кампанията се подкрепя от фармацевтична компания „Гедеон Рихтер-България“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай