Прегледайте се за бенки през есента

Прегледайте се за бенки през есента | StandartNews.com

Бъдете нащрек, ако имате повече от 50, предупреждават US онколозите

Есента е идеалното време да проверите дали флиртът с лятното слънце не ви е "възнаградил" е някоя нова бенка. Кои петънца по кожата са за разкош и кои крият риск от рак? Открийте разликите с помощта на експертите от Националния раков институт на САЩ.

Ракът на кожата е едно от най-честите злокачествени заболявания. През 2012 г. в България са регистрирани 491 нови случая на злокачествен меланом и 4507 на други злокачествени новообразувания. Базоцелуларният рак на кожата е най-разпространената онкологична диагноза и е най-предотвратим. Неговото лечение достига успеваемост почти 100%. С по-тежка прогноза и сложно лечение е плоскоклетъчният рак на кожата. Третият вид, който се нарича малигнен меланом, за съжаление често протича непредсказуемо, а в много случаи е с фатален край.
Не е тайна, че

UV лъчите са основен виновник

за рака на кожата. Да, безценният витамин D се синтезира благодарение на слънцето. Но учените изчисляват, че "полезната доза" лъчи е около 15 минути под лъчите, 3 пъти седмично. Причина за рака на кожата са още химикалите (включително в некачествената козметика), работата в среди с химически замърсявания без предпазно облекло и по-рядко фамилна обремененост (известни са цели семейства, при които почти всички членове развиват базоцелуларни карциноми).
Дали обаче бенките са вестител на меланома? Обикновените се появяват при струпвания на пигментни клетки (меланоцити). При повечето възрастни броят им е между 10 и 40. В много случаи са с размер под 5 мм (колкото гумичка на молив). Формата им е овална или кръгла, с гладка повърхност, ясно изразени граници и често са надигнати. Цветът им обикновено е равномерен розов, светло или тъмнокафяв.

Може ли обикновената бенка да ни разболее?

Да, макар и рядко меланом може да се развие от обикновена бенка. На по-голям риск са подложени хората с повече от 50. Повишено внимание изисква и диспластичният невус, който някои лекари наричат "атипична бенка". Той може да бъде с по-голям размер от обикновените бенки и с различен цвят, повърхност и граници. Обикновено размерът на диспластичния невус е над 5 мм. Може да се състои едновременно от няколко цвята - от розово до тъмнокафяво. Обикновено има плоска форма, леко люспеста или набраздена повърхност и неравномерни граници, които може да се сливат с околната кожа.
Някои пациенти имат по няколко диспластични невуса, а други - повече от 10. Обикновено те се появяват при хора, които са с много бенки. Може ли диспластичният невус да се развие в меланом? Да, но рядко. Повечето не се променят с времето. Изследвания установяват, че вероятността за развитие на меланом е около 10 пъти по-голяма при пациенти, които имат повече от 5 диспластични невуса в сравнение с тези, които нямат нито един. И колкото е по-голям е броят им, толкова по-висок е рискът от рак.

Всеки трябва да защитава кожата си от слънцето и да избягва соларни лампи и солариуми, но при наличие на диспластични невуси е още по-важно кожата да бъде предпазвана и да се избягва получаване на тен или слънчеви изгаряния. Също така много лекари препоръчват пациентите с диспластичен невус да преглеждат кожата си сами веднъж месечно, както и по-често да се консултират с дерматолог. Ако имат повече от 5 диспластични невуса, трябва

да ходят на лекар 1-2 пъти годишно

А ако във фамилията има меланом - на всеки 3 до 6 месеца.
Трябва ли диспластичните невуси или обикновените бенки да се премахват от лекар, за да се предотврати развитието на рак? Не, обясняват US специалистите. Eдната причина е, че много малка част от диспластичните невуси или обикновени бенки се развиват в меланом. Другата - че дори всички бенки по тялото да бъдат отстранени, това пак не го предотвратява. Причината - меланомът може да се развие като нов пигментиран участък от кожата. Той е потенциално опасен, тъй като може да проникне в околните тъкани и да се разпространи до други части на тялото, като белия дроб, черния дроб, костите или мозъка, дори в окото. Колкото по-рано бъде открит и отстранен, толкова шансът за успех на лечението е по-голям. При мъжете меланомите обикновено се появяват по главата, врата или гърба, а при жените - по гърба или по долните крайници от коленете надолу. При хората с тъмна кожа вероятността да се развие е по-малка в сравнение с тези със светла.
Единствено прецизното хистологично изследване след биопсия (отстраняване на цялата бенка и поне 2 см от тъканта около нея) определя със сигурност дали образуванието е доброкачествено или злокачествено. Бенка не трябва да се изгаря или отстранява с изстъргване (кюретаж), лазер или електронож - това опорочава прецизната диагноза и носи огромен риск, напомнят от Националния раков институт на САЩ.

Кога да потърсим лекар?

Пациентите трябва да уведомят своя лекар, ако забележат следните промени в някоя обикновена бенка или дипластичен невус:

  • Промяна на цвета
  • Неравномерно увеличаване или намаляване размера
  • Промяна във формата, структурата или релефа
  • Кожата на повърхността е станала суха или са се появили люспи
  • Втвърдяване или напипване на бучка
  • Поява на сърбеж, кървене или секреция
  • Слагайте крем и в
    облачно време

За да намалите риска от поява на меланом:

  • Избягвайте да се излагате на слънце, когато то е най-силно, и забравете солариума
  • Винаги използвайте слънцезащитен крем и балсам за устни със защита от UVB и UVA лъчи и фактор 30+ - дори в облачни дни
  •  В жегите носете слънчеви очила с UV защита и широкопола шапка
  • Защитавайте децата от лъчите - слънчевите изгаряния в детството могат да увеличат риска от рак на кожата в бъдеще

*Как се лекува меланомът четете следващата седмица

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай