Предложение - без таван на пенсиите

То идва от групата на ГЕРБ-СДС

Предложение - без таван на пенсиите | StandartNews.com

От 1-ви октомври да отпадне таванът на пенсиите, за което са необходими допълнителни 22 милиона лева до края на годината. Това предлага парламентарната група ГЕРБ-СДС между първо и второ четене на актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021-ва година.

С предложения от ГЕРБ законопроект се регламентира и изплащането на добавка от 100 лв. на човек за всички пенсионери за октомври, ноември и декември тази година. За целта са нужни малко над 621 милиона лева.

Срокът за внасяне на предложенията до социалната комисия в парламента изтича днес.

В момента максималната пенсия е 1440 лв., а на първо четене депутатите гласуваха предложението на служебното правителството тя да стане от 1-ви октомври тази година 1500 лв.

ДПС и БСП за „България“ също внесоха вече идеите си за промени в размерите на пенсиите.

Предложението на ДПС, внесено в социалната комисия е, пенсионерите да получат добавка от 120 лв. за октомври, ноември и декември тази година.

Внесеното от БСП предложение за промени предвижда отпуснатите до 31 декември 2017 г. пенсии да се преизчислят от 1-ви октомври на база средномесечният осигурителен доход за 2018 г. Друго искане на социалистите е, втората година на майчинството да стане вместо сегашните 380 лв. 650 лв, пише bnr.bg..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай