Преди голям строеж да има допитване до хората

Преди голям строеж да има допитване до хората | StandartNews.com

Проф. д-р Иван Данов, министър на
инвестиционното проектиране

- Министър Данов, имахте идея да правите пълна промяна в строителното законодателство. На какъв етап сте?
- Този четвъртък в 10 ч ще имаме заседание в камарата на строителите и ще дадем началото на разработването на комплект закони за строителството.
- И какво ще представляват те?
- Има идеи за градоустройствените и строителните закони. Искаме към тях да има съответните наредби, обем съдържание на проектите, наредба за обществените поръчки в строителството и проектантската дейност. Имаме желание да променим закона за кадастъра още малко, за да го синхронизираме с европейското законодателство. Вероятно, защото вече работя и със Съюза на архитектите в България, ще има промени и в закона за архитектурните конкурси.
- Как смятате, че трябва да изглеждат устройствените планове и кога имате готовност да разпишете законите?
- Първо ще бъде определена целта и тогава ще бъдат написани законите. А не както беше досега - обратното. В градоустройството това, което е важно и беше пренебрегнато последните години, е, че урбанизмът е социална дейност. Тя е свързана със защита на интересите на цялото общество, а не на отделни собственици на имоти. Самото градоустройство трябва да бъде един общ план визия за бъдещето. За да създадем устойчиви населени места, трябва да гарантираме икономически интерес в тези места.
- Как? Покрай бизнес паркове ще се строят квартали или напротив, те ще бъдат извън т.нар. крайградски райони?
- Всеки град е различен. Трябва да намалим напускането на хората и да създадем условия за препитание и най-вече за развитие. Но най-важното е хората да си харесват населеното място. Много е важно жителите да участват в процеса на урбанизация. Да се чувстват съпричастни към средата,в която живеят.
- Как предлагате да става това?
- Това ще става, като хората още в периода на планиране казват своето мнение. А не, както е сега, получава се една урбанистична програма или план и се появяват най-различни организации, които започват да казват "това не ми харесва", друго не е както трябва". И това се случва обикновено в един относително късен период. И всъщност се явява спирачка на инвестиционния процес, отколкото да подпомага инвестициите. Много по-интелигентно е да правим това обсъждане по-рано. Хората да си кажат какви са им вижданията още във фазата на проекта.
- Като градски строителни референдуми?
- Най-малкото като обсъждане. Като дискусии с хората, които обитават едно населено място.
Има такива опити по света.
- Например?
- На много места градоустройство се прави със социологически проучвания, с дискусии. Отговаря се на въпросите на гражданина Х. Но това е един процес за постигане на консенсус на базата на този градоустройствен проект. Може и да звучи отвлечено, но е доказано работещо.
- Представихте ли тези идеи по закона за урбанизацията на соцдепутатите по време на семинара?
- Все още не сме говорили на тази тема, но след дискусиите на експертно ниво - веднага. Нека да изгладим част от текстовете, но това е философията, която имаме.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай