Правят Тракийски център за борба с глухотата

Правят Тракийски център за борба с глухотата | StandartNews.com

Стара Загора. Лекари от многопрофилната болница за активно лечение „Св. Иван Рилски – Парк" извършиха ендоскопска операция с модерна навигираща система, която е уникална за България. Успешно е опериран пациент с тумор на околоносните кухини и носна полипоза, поясниха от здравното заведение. Ръководител на оперативния екип е бил гостуващият специалист по ушно-носно-гърлени болести в университетската болница „Свети Георги" в Пловдив проф. Карен Джамбазов.

"В света тази модерна система за оперативно лечение се прилага от 15-ина години, но ние сме първата българска болница, която я закупи", посочи шефът на УНГ-отделението д.м.н. д-р Петър Руев. Първите две операции по ендоназална синус-хирургия с навигационна система у нас са били направени преди месец. Целият оперативен процес се наблюдава чрез компютърен томограф - скенер за околоносни кухини. Във всеки един момент хирургът може да следи на екрана положението на хирургическите инструменти, което намалява до минимум евентуалните грешки на лекарите.

Новата апаратура в МБАЛ „Св. Ив. Рилски" кара лекарите да гледат много по-напред в лечебната практика. В края на юни тук гостува немският УНГ-хирург проф. Щефан Дацерт, директор на университетската клиника в Бохум, която е един от водещите центрове за кохлеарни имплантации в Германия. Немският професор и д-р Руев са направили няколко кохлеарни имплантации на пациенти със сериозни слухови проблеми. Амбицията на лекарите и ръководството на болницата е в скоро време да изградят и първия у нас Тракийски център за кохлеарни имплантации, най-модерният и ефикасен начин за борба с глухотата.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай