Поскъпва ли още парното? Търговец на газ прави прогноза

Ще има малко увеличение на цената на газа през зимата, смята експертът

Поскъпва ли още парното? Търговец на газ прави прогноза | StandartNews.com

При следване на борсовите котировки на цената на газа за януари-февруари, е възможно парното да поскъпне с 5-10%, обяви в интервю за НоваНюз бившият изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“ Кирил Темелков, който е заместник-председател на Българската газова асоциация.

„Ще има малко увеличение на цената на газа през зимата. По отношение на топлоенергията драстично увеличение не се очаква”, каза Темелков.

Той коментира разпита на служебния министър на енергетиката Росен Христов в Националното следствие във връзка с договорите за доставка на природен газ в периода от април до август. Всичко това малко след изслушването му по същата тема в парламента.

Темелков обясни, че прави впечатление, че не бяха обявяване публични търгове. По думите му те не са задължителни.

„Но нямаше яснота какви количества се търсят, към кого са отправени запитванията, какви са били алтернативните оферти”, обясни Темелков.

Той обясни, че не е имало информация да има процедури за осигуряване на дългосрочни договори. „Дори и да е имало разговори, не сме чули да е обявена процедура, която да доведе до дългосрочен договор”, каза Темелков. Според него това е трябвало да стане много преди спирането на доставките от страна на Русия.

„Газовият бизнес е бизнес на времето. Всяка секунда се променят условията", каза Темелков.  Според него не може да се каже дали е имало възможност за по-евтини оферти за газ от тези, които сме получили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай