Пореден Луков марш се проведе снощи в София

Кметът на София Йорданка Фандъкова забрани факелното шествие. Въпреки това, то се състоя под засилено полицейско присъствие...

Пореден Луков марш се проведе снощи в София | StandartNews.com

16-и поред поход в памет на генерал Христо Луков се проведе снощи в София. Кметът на София Йорданка Фандъкова забрани факелното шествие. Въпреки това, то се състоя под засилено полицейско присъствие.

Мотото на тазгодишната проява бе „Не се гаси туй, що не гасне!". Представители на Българския национален съюз се събраха пред НДК и тръгнаха на шествие по столичните булеварди и улици. Те преминаха по ул. "Раковска", бул. "Дондуков" и стигнаха до къщата на столичния булевард, където се твърди, че ген. Луков е убит на 13 февруари 1943 г.

Водачът на Българския национален съюз каза пред Нова телевизия: "Нашето шествие, като всяка година е по повод убийството на генерал Христо Луков и е в негова памет, да почетем неговата личност".

Генерал Луков е спорна личност в българската история. Той е смятан за герой и патриот от едни и за антисемит и човек, силно повлиян от нацизма - от други.

Преди „Луковмарш” в ранния следобед в столицата се състоя шествие под надслов „Без нацисти по улиците ни". Участниците се обявиха още срещу ксенофобията, хомофобията и насилието над жените.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай