Показахме на Борисов, че сме стабилен съюз

Ако реформаторите участваме в управлението, ще държим пари да се дават само срещу реформи, казва Димитър Танев

Показахме на Борисов, че сме стабилен съюз | StandartNews.com

С ГЕРБ смятаме, че за КТБ не трябва специален закон, а държавна подкрепа

Димитър Танев беше избран на 18 октомври за зам.-председател на "Движение България на гражданите" (ДБГ). Той влезе в парламента като депутат от Стара Загора, а впоследствие беше посочен като представител на ДБГ в преговорния екип на Реформаторския блок за консултациите с ГЕРБ за съставяне на коалиционно управление.
Танев участва в срещата на екипа на РБ със служебния финансов министър Румен Порожанов за изясняване параметрите на предложението за актуализация на бюджета.

- Г-н Танев, как мина срещата с финансовия министър?

- Срещата беше полезна. Получихме информация за състоянието на бюджета за 2014 г., както и предварителната рамка на бюджета за 2015 г. За тази година работата е изтървана - в приходната част имаме сериозни проблеми. Приходите изостават с един милиард, а в разходната част за запушване на дупки по отделни министерства са нужни около половин милиард лева. Освен това има и автономни бюджети като този на НЗОК, които също очакват подкрепа. Не е ясно и средствата от ЕС по програми дали ще дойдат в пълния им размер и дали ще има нужда от допълнително финансиране. За съжаление установихме, че публичната инвестиционна програма от 500 млн. лв., която беше дадена от предишния кабинет най-вече на общините, е със средства от орязаните бюджети на министерствата. Въпреки че пробойните са били ясни още в началото на годината, предишното правителство не е предприело мерки за намаляване на разходите. Ние ще прецизираме още веднъж числата, но отсега е ясно, че ще се наложи актуализация на бюджета. Според нас от Реформаторския блок, ако се предоставят допълнително средства, то да е само срещу ангажимент за реформи.

- След като получихте представа какво е фактическото положение, каква актуализация сте склонни да подкрепите? 4% дефицит опасен ли е за страната?

- Нашата принципна позиция е, че дефицитът не бива да надхвърля 3% от БВП. Но нека да оставим възможност за по-детайлен преглед и дискусия. Договорихме среща следващата седмица с двете приходни агенции, за да видим дали законодателно може да подкрепим някакви мерки за увеличаване на приходите, както предлага и МФ. Обсъждахме и как евентуален свръхдефицит ще повлияе на държавните финанси за следващата година.

- Какви са мерките за повишаване на събираемостта, които сте обсъдили?

- Най-общо работа с приходните агенции. МФ е възстановило връзката за обмен на оперативни данни между НАП и Митниците, която е била прекратена и това е дало своите резултати. През септември има увеличаване на приходите. Следващата седмица ще видим дали са нужни и законодателни промени.

- За КТБ говорихте ли?

- Да, обсъдихме как най-бързо да се осигурят средства и вложителите с гарантирани депозити до 100 хил. евро да получат парите си. Източниците са основно два. Първият е Фондът за гарантиране на депозитите, а вторият е заем от държавата или емитиране на облигации, за да се набере нужният ресурс и да се разплати КТБ с хората. Надяваме се, ако е възможно, да дойде инвеститор, който да влезе в банката, но на този етап не получихме уверение такъв да има.

- Има ли юридическа възможност да започне плащането на парите на хората до 100 хил. евро без нормално правителство?

- Доколкото коментираме с експертите, такава възможност би имало, ако банката е обявена във фалит, но към момента нямаме такива действия. В момента сме в едно безвремие, което се надявам да се прекрати. От друга страна, възможно е и да се приложи директно европейската директива за гарантиране на влоговете, както бе заявено и от европейския банков надзор.

- Какви са полезните ходове на парламента в тази ситуация?

- Да гарантира необходимия финансов ресурс, който в момента липсва.

- Как си обяснявате завоя на Бойко Борисов, като каза, че е готов да седне отново на масата на преговори и че няма значение каква е структурата на Блока, как се вземат решенията в него?

- Не бих казал, че това е завой, той и след преговорите каза, че е диалогичен човек и ще направи всичко възможно да има втори етап. Ние също сме за продължаване на диалога.

- Да, но Борисов държеше да види как се вземат решенията, сега заяви, че това не го интересува?

- Не е съвсем така, ние предприехме две стъпки, за да формираме яснота по този въпрос. Всички 23 членове на нашата ПГ много активно подготвяме правилник, по който да работим и вземаме решения. Това е много силен знак за стабилност и единство. Освен това изпратихме нужните документи, които обясняваха това, което ГЕРБ не знаеха за РБ. Ние сме коалиция от 5 партии плюс две. Петте сме учредителите, които представляват Блока, това е легитимният съюз, двете партии се присъединиха за изборите, но те не са част от неговото представителство. Така че легитимността на РБ е ясна.

- Смятате ли, че значение за топлите чувства на Борисов към вас изигра и липсата на спор кой да е премиер?

- Така е, ние имаме развитие по въпроса, за нас по-важно е да направим рамка на политиките и програмите. Искрено се надявам, че това ще се случи на втория кръг и всички различия ще се изяснят. Конкретните номинации ще бъдат следващия етап и ние сме казали, че те няма да бъдат причина за скъсване на диалога.

- Кои са другите трудни моменти, които остава да изясните на втория кръг преговори?

- Бюджетът е един от тях. Продължаваме да обсъждаме предложението на ГЕРБ за възстановяване на "данък лихва", тъй като ние не подкрепяме увеличаване на данъчната тежест. Очакваме още експертни аргументи, за да видим как влияе това на приходите и да вземем своето решение.

- Но ще се съгласите на актуализация, която води до 4% дефицит, така ли?

- Боя се, че това е неизбежно. Дали ще са 4% или 3.6%, проблем за нас е, че ще са над 3%. Ще се стремим дефицитът да е колкото се може по-близо до 3 на сто, но не може да кажем, преди да видим какви ще са очакванията на приходните агенции.

- Какви са вероятностите част от тези 550 млн. лв. заедно с дефицита на НЗОК да се прехвърлят за плащане в 2015 г.?

- Вероятно ще има и такъв подход, тъй като част от разходите може би няма да има как да се платят веднага. Но не е хубаво годината да се започва с дефицит. По-добре тази година да се изчисти всичко и да се приеме план за реформи.

- Казахте, че повече пари ще се дават за реформи, но този рефрен го слушаме от 10 години в сферата на здравеопазването без успех, каква е гаранцията, че реформи ще има?

- Надявам се нашето участие в мнозинството, защото в образованието, за разлика от здравеопазването, нещата се случиха. Смея да твърдя, че средното образование е реформирано от гледна точка на ефективност и разходите са по-ниски отпреди. Там трябват повече средства, но не за запушване на дупки, а за политики - компютри, нови мебели и т.н. За съжаление в здравеопазването не стана така.

- В съдебната реформа остана ли нещо неизяснено, а КТБ?

- За КТБ и двете политически сили смятаме, че не трябва специален закон, а държавната подкрепа, която е нужна, трябва да бъде дадена под формата на заем от бюджета или фондът да емитира облигации с държавна гаранция. За съдебната реформа очаквахме да имаме повече различия, но на политическо ниво се оказа, че те са малки. И двете партии искаме да се спазва законността и това да бъде приоритет при самата реформа.

- Операция "Чисти ръце" ще има ли? Ще се направи ли проверка дали магистратите са независими от всякакви политически и бизнес обвързаности?

- Това е много хубаво, но в предизборните кампании се превърна в едно клише. Нека предприемем конкретни мерки и нещата ще се случат от само себе си. Нека не ги наричаме "Чисти ръце" или по друг начин, въпросът е да си свършим работата.

- Кой ще отиде на преговорите на втория кръг?

- Има два варианта, ако преговорният екип не е на ниво лидери, вероятно ще сме същите с леки промени.

- Г-н Трайков се оказа, че дразни г-н Борисов, там ли ще е отново?

- Лидерите на партиите от коалицията ще съберат и ще вземат решение, важно е да видим каква ще е поканата.

- Склонни ли сте да бъдете в една коалиция с АБВ?

- Като цяло не сме ги посочвали между партиите, с които категорично не бихме встъпили в коалиция. Това, което ме притеснява, е заявката за отмяна на плоския данък, за възстановяване на "Белене". Това няма как да приемем. Така че на този етап сме скептични.

- Притеснява ли ви, че едно ново правителство може да крие задкулисна подкрепа на ДПС?

- Според мен, когато има ясно мнозинство от над 121 депутати, няма място за подобно притеснение и подкрепа. Затова ние се стремим към стабилно ясно мнозинство, което да не зависи от друг. ГЕРБ, РБ и ПФ имат такова мнозинство.

- Не ви ли притеснява, че влизането на РБ в парламента може да доведе до бързо преструктуриране на вашата ПГ?

- Не, ние сме единни, решенията се взимат с консенсус и голямо мнозинство.

- Не става ли все по-голяма разликата в позициите между ДБГ и ДСБ?

- Напротив, работим много добре. Понякога имаме различни мнения, но когато вземем решения, ги изпълняваме.

- Г-н Борисов каза, че отговорността ще бъде споделена и всяка партия ще получи постове. Къде РБ се чувствате най-подготвени?

- Със сигурност можем да бъдем полезни на много места, но не това е най-важното, нека да се съгласим първо за политиките и реформите, които ще правим. Toгава ще стане ясно кой ще ги проведе.

- Разговори с ГЕРБ досега за постове не сте водили, така ли?

- Не.

- Притеснявате ли се, че можем да останем без правителство?

- В преговорния процес всичко е възможно, но не мисля, че нови избори са добре за държавата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай