Почитаме велик светец. Черпят най-щедрите имена

Почитаме велик светец. Черпят най-щедрите имена | StandartNews.com

На втория ден на Коледа Православната църква отбелязва празника Събор на пресвета Богородица. "Дойдете - подканя ни църквата на тоя ден, - да възпеем Спасителевата майка, която и след раждането пак се оказа Дева!".

ВИЖ ОЩЕ: Денят на бащата! Какво се прави?

Нарича се събор, защото това означава съборно общо богослужение. В деня след Рождество Христово – 26 декември, вярващите се събират, за да отдадат почит на Божията майка, родила Спасителя. Според народните обичаи празнуването продължава – хората си гостуват, слагат богати трапези с месни ястия, с плодове, вино.

На днешния ден, обявен за Ден на бащата, се чества и паметта на Свети праведни Йосиф, обручник на Света Дева, за живота на когото са запазени малко сведения. 

Чества се също и паметта на Свети цар Давид като славен родоначалник на Исус Христос и на Свети Яков, брат Господен, пръв християнски епископ на град Йерусалим.

На този ден никой не трябва да работи.

На 26 декември този ден празнуват най-щедрите имена – Дарина (дар, дарявам) и Йосеф (подарен), както и Давид, Дацо, Дачо, Жозеф.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Петър
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://da.gd/xlbio

Откажи