Почитаме светеца покровител на българите

Свети Иван Рилски живял по времето на царете Борис и Симеон

Почитаме светеца покровител на българите | StandartNews.com

Българската православна църква почита днес успението на Свети Иван (Йоан) Рилски. Преподобният е роден около 876 година в село Скрино в Осоговската планина. Живял е по времето на княз Борис и сина му Владимир, на цар Симеон и на сина му Петър - време на широко разпространение на християнството в пределите на България.

Като юноша той копнеел да се посвети в служба на Бога и постъпил в манастир. След като приел монашеството, напуснал манастира и се скитал на много места. Установил се в Рила и основал Рилския манастир. В края на живота си светецът се отдал на уединение и молитва. Той умира през 946 година и е погребан в малката манастирска църква на Рилската обител. 

През 1183 г. унгарският крал Бела III превзема Средец и отнася мощите му в Унгария, откъдето са върнати след четири години. След освобождението на България от византийско робство цар Асен I ги пренася в столицата Търново през 1195 г.

През 1469 г те се върнати в Рлския манастри

Свети Иван Рилски е почитан като общобългарски светец, но славата му се разнася из целия Балкански полуостров и в Русия. В края на живота си той съставил своя "Завет" .В него светецът пирдовава на хората да съхранят вярата си непорочна от "всякакво зломислие" и да се пазят от "сребролюбивата змия", "защото сребролюбието е корен на всички злини".В Завета още се казва: "Не търсете да бъдете познавани и обичани от земните царе и князе, нито се поддавайте на тях!"

Св. Иван Рилски е покровител на миньорите, днес те отбелязват своя професионален празник.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай