Петък,

Пишман производители мамят с кашкавала! Къде е тайната

От: Иван Ангелов, сн. БГНЕС -
5510
Пишман производители мамят с кашкавала! Къде е тайната
A
A
A

Високите цени на кашкавала и сиренето, както и на всички останали млечни продукти, правят производителите много изобретателни, когато се опитват да намалят разходите си колкото може повече, става ясно от репортаж на бТВ.

Вече от години кашкавалът в търговската мрежа е произведен по две различни технологии. Традиционният български продукт масово се замества от продукт, направен с вносна суровина.

Въпросната вносна суровина се нарича калиата. „Този полуфабрикат е на половин цена от суровото мляко, което се изкупува в България. Тази технология е по-близка до производство на твърдо топено сирене“, каза пред бТВ Милкана Йорданова, собственик на мандра в Смолян.

Разликата е в това, че българският кашкавал се произвежда от сурово мляко, преминава през технологична обработка - млечно-кисела ферментация, и накрая се оставя да зрее между 45 и 60 дни. Другият продукт се внася от Полша, Холандия, Белгия и идва в България в замразено състояние, във вид на сиренина. 

„Тук се размразява и се топи в специални машини за т. нар. сухо парене. Тук става процесът на топене с емулгаторни соли, добавка на масло или някаква друга мазнина. Опакова се и може веднага да се продава. Какво пречи да се нарича калиата“, обяснява Милкана Йорданова.

Според производителите традиционният български продукт, носейки на гърба си други продукти, се обезценява.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com