Пилат: Счупих 8 ребра, но пак се върнах

Трасето и рампите в София са страхотни, казва Петър Пилат

Пилат: Счупих 8 ребра, но пак се върнах | StandartNews.com

София. Петър Пилат е един от най-добрите и известни състезатели по фрийстайл-мотокрос. Чехът даде специално интервю пред "Стандарт" часове преди "Night of the jumps" в "Арена Армеец".

Пилат влиза в Книгата за рекордите на Гинес като най-младия състезател в света, направил бекфлип (задно салто).

- Как реши да се захванеш с този рисков спорт?

- Занимавам се с мотоциклетизъм от 3-годишен. Не беше трудно да избера това поприще, защото баща ми също е практикувал ендуро. Специално с фрийстайл се занимавам от 2001-ва, когато бях на 10.

- От какво се лишаваш, за да си в топформа за огромните натоварвания?

- Може да ви се стори странно, но не жертвам нищо. Това е така, защото този спорт е моят начин на живот. Не мога без него. Всеки ден го практикувам и опитвам да измисля някакъв нов трик.

- Как приемат опасните ти занимания твоите близки?

- Всички ме подкрепят адски много. Най-вече баща ми, който пътува из целия свят с мен като личен мениджър и техник. Майка ми е доста притеснена и никога не присъства на състезанията, но също ме подкрепя. Сестра ми и приятелката ми също ми дават сили.

- Сигурно си имал тежки падания?

- Да, имал съм, няма как, това е екстремен спорт. Даже бих казал, че е болезнен. Най-тежкото ми падане бе, когато на 13 години счупих 8 ребра. Прекарах 2 месеца в болница и имаше реална опасност за живота ми. Оправих се и се върнах още по-зареден. Миналата година в Калифорния пък получих цели 18 счупвания на десния крак.

- Кое беше най-трудното ти състезание през този сезон?

- На 1 юни в Австрия. Беше Ендуро рейс шоу програма, но условията бяха много тежки. Сняг, вятър и много кал.

- Приятел ли си с някой от съперниците си?

- Да, с всички поддържаме колегиални отношения. На състезанията обаче това остава на заден план и искам да ги победя. Най-близък ми е Травис Пасторано.

- Доходоносен ли е този спорт - може ли да те направи богат?

- Не е зле като финанси, но не е и най-доброто. В никакъв случай не ме е направил богат. Трябва да се знае, че на мен и семейството ми коства много пари. Инвестираме в пътувания, в 3 мотора, с които всеки трябва да разполага, и много други неща. Само ще ви кажа, че един такъв мотор струва 10 000 евро, а поддръжката е отделно.

- Известен ли си в Чехия? Разпознават ли те на улицата?

- Да, познават ме, но не съм чак тв звезда. Там предпочитат хокея и футбола.

- Как си вдигаш адреналина извън пистата. Имаш ли хоби?

- Почти не ми остава време. През зимата обаче обичам да се забавлявам със сноуборд и ски. През лятото пък карам БМХ. Наскоро пък почнах да скачам на батут заради сестра ми, която е бивша гимнастичка - страхотно е.

- С какви впечатления си от България и залата, бил си и преди тук?

- С отлични. Нямам време да обикалям, но залата наистина е страхотна. Хората, които са подготвили трасето и рампите, са уникални. България е номер 1 в това отношение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай